Griekse kranten staan vol met het nieuws over de IMF deadline
NOS Nieuws

Grieken dreigen met nieuwe verkiezingen

Als de schuldeisers hun eisen niet versoepelen, zijn er misschien nieuwe verkiezingen nodig in Griekenland. Dat zegt de Griekse staatssecretaris van Sociale Zaken Dimitris Stratoulis, een hardliner van de Syriza-partij.

"De geldschieters willen harde maatregelen doorvoeren. Als zij niet ophouden met deze chantage, moeten we zoeken naar andere oplossingen, zoals verkiezingen", zegt Stratoulis.

Wat hij wil bereiken met verkiezingen is niet duidelijk. Gisteren zei Stratoulis in Nieuwsuur dat hij vermoedt dat Europa banger is voor een Grieks bankroet dan de Grieken zelf.

Schuld

Vandaag zou Griekenland een bedrag van 300 miljoen euro moeten overmaken aan het Internationaal Monetair Fonds, maar de deadline wordt niet gehaald.

De Grieken vragen uitstel en willen eind deze maand in één keer vier betalingen doen. Dat komt neer op een bedrag van 1,6 miljard euro.

Kritiek

"Er wordt gezegd dat de nood hoog is", zegt correspondent Conny Keessen. "Maar er zijn ook mensen die zeggen dat het geld er wel degelijk is. Door niet te betalen wil de regering tijd winnen aan de onderhandelingstafel."

"Europa eist meer bezuinigingen op pensioenen en lonen. Dat wil Tsipras zijn bevolking echt niet aandoen", zegt Keessen. De premier wil onderhandelen op basis van zijn eigen voorstellen.

Aan het einde van de middag legt Tsipras zijn plannen voor aan het Griekse parlement. "Dan wordt duidelijk hoe de oppositie erover denkt", zegt Keessen. "Die heeft al scherpe kritiek op de manier waarop deze regering onderhandelt. We horen of ze bereid zijn Tsipras te steunen. Het wordt niet makkelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl