NOS Nieuws

Artsen voeren eerste schedeldaktransplantatie uit

Jim Boysen over zijn transplantatie

In de Verenigde Staten is voor het eerst een scalptransplantatie uitgevoerd. Bij een 55-jarige man uit Texas werd het bovenste deel van de schedel van een donor vastgemaakt aan zijn eigen schedel.

Jim Boysen had een zeldzame vorm van kanker en door de behandeling werd zijn schedel aangetast. Hij had daardoor een gat van 25 bij 25 centimeter in zijn hoofd. De operatie werd twee weken geleden uitgevoerd en Boysen voelt zich goed.

Door de transplantatie kreeg Boysen een heel nieuwe haardos. De donor werd onder meer uitgekozen op huid- en haarkleur. "Ik vind het nogal schokkend hoe goed ze hebben gekozen", zei hij op een persconferentie. "Ik heb straks meer haar dan ik op mijn 21ste had."

Donor

Boysen kreeg in 1992 een donornier en -alvleesklier. Die waren aan vervanging toe, maar door de open wond in zijn schedel zou de kans groot zijn dat de nieuwe donororganen afgestoten zouden worden. In de operatie die 15 uur duurde kreeg Boysen niet alleen een nieuwe schedel, maar ook een nieuwe nier en alvleesklier.

Het duurde 18 maanden voor er een geschikte donor was gevonden. Tijdens de persconferentie bedankten de artsen de familie van de donor. "Ik ben blij dat de familie zo genereus en begripvol was dat ze toestemming gaven voor de procedure."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl