De veel besproken handsbal van Thierry Henry
NOS Voetbal

FIFA betaalde Ieren vijf miljoen 'zwijggeld'

De FIFA heeft de Ierse voetbalbond vijf miljoen euro betaald om de Ieren te doen afzien van een rechtszaak. Dat bekende de Ierse bondsvoorzitter John Delaney tegenover Radio RTE 1.

Aanleiding voor de rechtszaak was de handsbal van de Fransman Thierry Henry tijdens de play-offs voor het WK van 2010. "Het was een betaling aan de bond om een juridische zaak niet door te zetten", bevestigde Delaney.

"We waren er zeker van dat we juridisch een sterke zaak hadden. Dat merkten we ook aan FIFA-baas Sepp Blatter, die wat lacherig deed naar ons, maar met wie we wel tot overeenstemming kwamen over een betaling. Het was een legitieme deal die goed was voor de Ierse bond. Het bedrag is niet op mijn persoonlijke rekening gestort, het was geen omkoping."

Handsbal

Henry was er met een duidelijke handsbal voor verantwoordelijk dat Ierland zes jaar geleden naast het WK greep. De Ieren wilden via de rechter alsnog kwalificatie voor het WK afdwingen. De FIFA zag echter het gevaar en trok de portemonnee. De wereldvoetbalbond maakte vijf miljoen euro 'zwijggeld' over.

Frankrijk had in de heenwedstrijd van de play-offs met 1-0 gewonnen. In het eigen Stade de France waren de rollen omgedraaid. Ierland leidde met 1-0 en de wedstrijd leek af te stevenen op strafschoppen. Totdat Henry de bal in de verlenging met de hand meenam en William Gallas in staat stelde het alles beslissende doelpunt te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl