NOS Nieuws

'Drent 20 jaar eerder uit Amerikaanse gevangenis'

De Drent Edward Kleine (40) wordt vervroegd vrijgelaten uit een Amerikaanse gevangenis. Hij zat vast in Alabama voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval, schrijft RTV Drenthe.

Kleine kreeg in 2005 een gevangenisstraf van dertig jaar opgelegd omdat hij een 22-jarige voetganger had doodgereden. De straf viel zwaarder uit omdat de Drent met drank op achter het stuur zat. Ook speelde volgens de regionale omroep mee dat het slachtoffer de zoon was van een plaatselijke politiesheriff.

De commissaris van de koning in Drenthe, Jacques Tichelaar, zette zich actief in om Kleine vrij te krijgen. Tichelaar benadrukt tegenover RTV Drenthe dat een celstraf volgens hem verdiend was. "Maar de straf die hem is opgelegd, was zelfs voor Amerikaanse maatstaven exceptioneel hoog."

Ontzettend blij

Een verzoek van Kleine om zijn straf in Nederland uit te mogen zitten, werd vier jaar geleden nog afgewezen. Maar met de medewerking van de moeder van het slachtoffer is het toch gelukt hem eerder vrij te krijgen.

De Drent wordt ergens in de komende weken terugverwacht in Nederland. Zijn broer is blij: "Heel lang heeft het er volstrekt kansloos voorgestaan. We zijn ontzettend blij dat Edward uiteindelijk toch is vrijgelaten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl