In het lab bij Janssen Prevention Center
NOS Nieuws

Op zoek naar een manier om alzheimer te voorkomen

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Mattijs van de Wiel

    Verslaggever

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Mattijs van de Wiel

    Verslaggever

Een groep onderzoekers van het Janssen Prevention Center in Leiden doet onderzoek naar manieren om niet besmettelijke, chronische ziekten te voorkomen. Het is bijzonder dat een farmaceutisch bedrijf zich zo expliciet richt op preventie van niet-overdraagbare ziekten. Het Janssen Prevention Center is voortgekomen uit het biotech-bedrijf Crucell en is onderdeel van het oorspronkelijk Belgische Janssen Pharmaceuticals, dat zelf intussen gekocht is door een van de grootste farmaconcerns ter wereld, Johnson & Johnson.

De onderzoeksgroep heeft als opdracht om methoden te vinden om ouderen langer vrij te houden van chronische en ouderdomsziekten als alzheimer, hart- en vaatziekten en kanker. Daarbij worden inzichten uit het onderzoek naar infectieziekten gebruikt. De wetenschappers gaan op zoek naar biomarkers. Dat zijn stofjes die aangeven dat iemand een bepaalde ziekte ontwikkelt of gaat ontwikkelen of ook hoe ver de ziekte zich al ontwikkeld heeft.

Behalve naar die biomarkers zoekt de groep ook naar nog niet bekende mechanismen van het menselijk immuunsysteem om zich te weren tegen bepaalde ziekten. Die zouden dan gericht geactiveerd kunnen worden om ziekte te voorkomen.

Enorm potentieel

Aan de nieuwe aanpak werd vandaag in het Eye Film Instituut in Amsterdam-Noord een internationaal seminar gewijd. Een van de sprekers was professor Albert Hofman, hoogleraar epidemiologie aan het Erasmus MC in Rotterdam en de Harvard Universiteit in Boston. "Ik denk dat het inderdaad een doorbraak is dat een groot farmaceutisch bedrijf zich zo expliciet richt op preventie van ziekten", zegt hij.

  • Janssen Prevention Center
    Professor Jaap Goudsmit aan het woord op het seminar in Eye
  • Janssen Prevention Center
    Een van de laboratoria van Janssen Prevention Center in Leiden

"Als je kijkt naar de grote ziekten, vooral ook op oudere leeftijd, dan is het potentieel van preventie enorm. De meeste winst is te halen bij het voorkomen van die ziekten", stelt Hofman. "Maar ik denk niet dat we moeten verwachten dat één pil alzheimer kan voorkomen."

Nieuw denken

De onderzoeksgroep van het Janssen Prevention Center wordt geleid door hoogleraar Jaap Goudsmit. Hij staat bekend als een van 's werelds belangrijkste aidsonderzoekers. Hij is nog als hoogleraar vaccinologie verbonden aan het AMC in Amsterdam.

"Deze aanpak is een belangrijke, nieuwe manier van denken", zegt Goudsmit. "We hebben jaren alleen maar nagedacht over zieken. Nu is de opdracht: denk na over wat gezondheid is. Onze droom is om binnen een aantal jaren, zeg vijf tot tien, manieren te hebben om ervoor te zorgen dat mensen gewoon geen hartinfarcten of alzheimer meer krijgen."

Hoogleraar Jaap Goudsmit

Goudsmit vertelt dat zo'n preventieve aanpak van alzheimer nog niet in zicht is. "We zijn met heel veel bezig, maar nog niet in de buurt van een oplossing. Ideaal zou zijn dat je iedereen één keer inent en dat niemand dan meer alzheimer zou krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl