NOS Nieuws

Mansveld: huwelijk met Air France is prima

Mansveld: geen nieuw huwelijk met Air France

Staatssecretaris Mansveld voelt er niet voor om de afspraken tussen KLM en Air France opnieuw op papier te zetten, zoals een deel van de Tweede Kamer wil. Er is volgens haar geen reden om te denken dat de Franse luchtvaartmaatschappij de afspraken schendt.

Bij het samengaan van KLM en Air France in 2003 is afgesproken dat er sprake moet zijn van gelijkwaardige luchtvaartknooppunten in beide landen, zei de staatssecretaris. Die afspraken zijn later vernieuwd en staan volgens haar nog steeds.

Afgelopen weekend schreef de Volkskrant dat er niet veel meer over is van de garanties uit 2003. De directie van Air France zou KLM-vluchten vanaf Schiphol kunnen schrappen of overhevelen naar de Parijse luchthaven Charles de Gaulle.

Huwelijk

Mansveld zegt nu dat de praktijk laat zien dat de Fransen dat niet doen. "Het KLM-netwerk op Schiphol ontwikkelt zich evenwichtig ten opzichte van het Air France-netwerk in Parijs."

De staatssecretaris vergeleek de situatie met een huwelijk. "Als ik trouw en mijn partner vraagt mij een paar jaar later om mijn handtekening nog een keer te zetten, denk ik dat ik aan mijn relatie moet werken."

Mansveld had onlangs een gesprek met de top van Air France-KLM, waarin garanties werden gegeven over de zelfstandigheid van KLM en het behoud van Nederlandse banen. Ze voelt er weinig voor om het verslag van dat gesprek openbaar te maken, maar beloofde de Kamer wel vertrouwelijke inzage.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl