Chuck Blazer op een bijeenkomst in Hongarije in 2012
NOS Nieuws

'Steekpenningen aan FIFA betaald op vliegveld JFK'

"We gebruikten e-mail en telefoon om afspraken te maken over het smeergeld rondom de toewijzingen van de WK's", zei oud-FIFA-bestuurder Charles 'Chuck' Blazer in november 2013 tegen een Amerikaanse rechter. Die verklaring is nu openbaar gemaakt.

Blazer legde als kroongetuige van de FBI een verklaring af over corruptie binnen de wereldvoetbalbond FIFA. Hij zei dat hij samen met andere FIFA-officials tussen 1992 en 2011 meerdere keren geld heeft aangenomen in ruil voor onder meer de toewijzing van een toernooi of televisierechten.

JFK

Het betalingsverkeer liep via banken in de Verenigde Staten, zegt Blazer. "De betalingen werden uiteindelijk gedaan op John F. Kennedy Airport in New York, in de vorm van een cheque."

De Amerikaan Blazer was tussen 1990 en 2011 algemeen secretaris van de Concacaf, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. In 1996 trad hij toe tot het uitvoerend comité van de FIFA. Zowel voor de toewijzing van het WK van 1998 in Frankrijk als dat van 2010 in Zuid-Afrika nam hij steekpenningen aan.

Ik weet dat ik fout zat met deze handelingen.

Oud-FIFA-bestuurder Chuck Blazer

De fraude beperkte zich volgens Blazer niet tot de toewijzing van de toernooien. "Als secretaris van de Concacaf heb ik tussen 1996 en 2003 smeergeld aangenomen in ruil voor de televisierechten van de Gold Cup", verklaarde hij. De Gold Cup is het regionale toernooi van de landen die zijn aangesloten bij de Concacaf. Het wordt om de twee jaar georganiseerd.

Blazer beseft dat hij fout zat. "Ik weet dat de opbrengsten van al deze acties onrechtmatig zijn verkregen."

In zijn verklaring gaf Blazer ook toe dat hij jarenlang belasting heeft ontdoken. "Als inwoner van New York heb ik jarenlang willens en wetens geen belasting betaald over mijn inkomen. Ook daarmee zat ik fout", zegt Blazer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl