NOS Nieuws

Kamer: niet meer soorten vuurwerk verbieden

Kamer: niet meer soorten vuurwerk verbieden

Een Kamermeerderheid wil dat er voorlopig niet meer vuurwerk verboden wordt door de overheid. Met name de VVD is bang dat er door nieuwe verboden meer illegaal vuurwerk op de markt komt.

De PvdA vindt het te vroeg om zich uit te spreken voor het verbieden van andere soorten vuurwerk, nog voor er een evaluatie is.

Het lijkt vreemd om in juni de discussie aan te gaan over vuurwerk, maar de Tweede Kamer praat vandaag over het vuurwerkbeleid en de veiligheid rond de jaarwisseling.

Staatssecretaris Mansveld verbood eerder dit jaar de Romeinse kaars en het babypijltje. Ze laat meer gevaarlijke soorten vuurwerk onderzoeken. Na de evaluatie beslist Mansveld of ze met meer maatregelen komt.

Eigen verantwoordelijkheid

De VVD wil van Mansveld horen dat het bij het babypijltje en de Romeinse kaars blijft. De partij is fel tegen het verbieden van andere soorten.

"Het gaat om de manier waarop mensen het product afsteken, niet om het product zelf", zegt VVD-Kamerlid Ockje Tellegen. "Op die manier kun je net zo goed de bouwbranche vertellen dat je met een hamer ook iemand op zijn hoofd kan slaan. Dat heet eigen verantwoordelijkheid. Daar staat de VVD voor."

Aan de tijd dat vuurwerk mag worden afgestoken zal niets veranderen, dat blijft op Oudejaarsdag vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur . De coalitiepartijen willen daar niet aan sleutelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl