Het FIFA-congres
NOS Voetbal

Wie wordt de opvolger van Sepp Blatter?

Sepp Blatter heeft zijn aftreden als FIFA-voorzitter nog geen dag geleden bekendgemaakt en de mogelijke opvolgers staan al klaar. De Braziliaan Zico en de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon overwegen om zich kandidaat te stellen. Maar wie zijn op dit moment de meest waarschijnlijke kandidaten? Vijf kanshebbers op een rij.

Sjeik Ahmad al-Fahad al-Sabah

Sjeik Ahmad al-Fahad al-Sabah (51), vooraanstaand IOC-lid

Zeer invloedrijk in de Aziatische sportwereld. Hij is al sinds 1992 lid van het IOC en werd in 2012 voorzitter van het Aziatisch Olympisch Comité. Heeft een connectie met Sepp Blatter en de vraag is of dat op dit moment een voor- of een nadeel is. De sjeik werd door Blatter gezien als iemand aan wie hij zijn positie wel zou toevertrouwen.

Al-Sabah voerde eerder een succesvolle campagne voor Thomas Bach, de huidige voorzitter van het IOC. Als hij zichzelf verkiesbaar stelt, maakt hij een goede kans. Al was het maar omdat de FIFA na 17 jaar Blatter toe is aan een baas van een ander werelddeel.

Opvallend: zijn vader, Sjeik Fahid Al-Ahmad Al-Sabah, zorgde tijdens het WK voetbal van 1982 voor opschudding tijdens Frankrijk-Koeweit. De sjeik was het niet eens met een beslissing van de Russische scheidsrechter en betrad het veld. De wedstrijd lag bijna tien minuten stil, maar de sjeik vond wel gehoor bij de arbiter. Die keurde een doelpunt van Frankrijk af. Koeweit verloor desondanks met 4-1.

Michel Platini

Michel Platini (59), voorzitter UEFA

Is samen met sjeik al-Sabah de belangrijkste kandidaat. De Fransman durfde het bij de laatste verkiezingen niet aan om het op te nemen tegen Sepp Blatter. Nu Platini niet meer van de Zwitser kan verliezen, stelt hij zich mogelijk wel kandidaat.

Platini is een van de machtigste mannen in de voetbalwereld. Hij moet wel eerst heel Europa achter zich zien te krijgen. Daarnaast moet hij steun buiten Europa zien te vinden, wat de grootste uitdaging zal zijn.

Wat tegen Platini spreekt is de zweem van belangenverstrengeling rond de toewijzing van het WK aan Qatar. De voormalig topvoetballer gaf zijn stem aan het land. Op de achtergrond speelt een grote zakendeal tussen Frankrijk en Qatar, de zoon van Platini kreeg een goede baan in het land en de Franse topclub Paris Saint-Germain leunt op geld uit Qatar.

Prins Ali bin Al-Hussein

Prins Ali bin Al-Hussein (39), vice-president FIFA

Verloor van Sepp Blatter tijdens de afgelopen FIFA-voorzittersverkiezing. De Jordaanse prins kreeg in de eerste ronde 73 stemmen, tegen 133 voor Blatter. Reden voor prins Ali om zich terug te trekken voor de tweede stemronde.

Nu Blatter is opgestapt, wil hij zich opnieuw kandidaat stellen. Prins Ali heeft als grote voordeel dat hij een brug kan vormen tussen Europa en Azië. Jordanië is een Westers georiënteerd land, de prins is dat ook. Hij is de jongste van alle mogelijke kandidaten. Prins Ali is een moderne hervormer, al was zijn laatste speech voor de afgelopen verkiezing niet heel overtuigend.

Michael van Praag

Michael van Praag (67), voorzitter KNVB

Was een van de tegenkandidaten voor Sepp Blatter bij de afgelopen FIFA-voorzittersverkiezing. Hij trok zich terug en schaarde zich achter prins Ali bin Al-Hussein, om één front te vormen tegen Blatter. Het belangrijkste doel van Van Praag was een verandering binnen de FIFA teweegbrengen. Nu Blatter is opgestapt, is die missie gelukt.

De vraag is dan ook of hij zich nogmaals verkiesbaar stelt. Als Platini de uitdaging aangaat, zal Van Praag hem mogelijk steunen. Aan de andere kant wordt de Nederlander door bijvoorbeeld Andrew Jennings (onderzoeksjournalist en FIFA-criticaster) en oud-UEFA-voorzitter Lennart Johansson gezien als de meest geschikte kandidaat.

Issa Hayatou

Issa Hayatou (68), voorzitter Afrikaanse voetbalbond (CAF)

Zwaait al sinds 1988 de scepter in het Afrikaanse voetbal. Hayatou nam het in 2002 al eens op tegen Sepp Blatter. De Zwitser won met 139 stemmen, tegen 56 voor de Kameroener. Ondanks de verkiezingsnederlaag bleef Hayatou in het 'kamp Blatter'.

Hayatou is zeker niet van onbesproken gedrag. Er kleven diverse schandalen aan zijn naam. Zo zou hij volgens klokkenluidster Phaedra Almajid een van de officials zijn die geld heeft ontvangen om te stemmen op Qatar bij de toewijzing van het WK 2022. Hayatou heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met corruptie en omkoping.

Mocht de Kameroener zich kandidaat stellen, dan kan hij rekenen op de volledige steun van Afrika. Alle 54 landen (het grootste continent qua aantal landen) zullen zich achter Hayatou scharen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl