Microsoft-baas Satya Nadella
NOS Nieuws

Microsoft gooit het over een andere boeg: het koopt apps

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Microsoft is op koopjesjacht. Eind vorig jaar kocht de softwaremaker e-mail-app Acompli, die het omdoopte tot Outlook. Begin dit jaar kwam daar agenda-app Sunrise bij en gisteren werd de nieuwste aanwinst gepresenteerd: to-do-app Wunderlist.

Wat wil het bedrijf hiermee bereiken?

Meer gebruikers krijgen

De softwaremaker kampt de laatste jaren met een groeiend probleem: Windows Phone komt maar niet echt van de grond. De software wordt dan wel geprezen, het loopt qua marktaandeel nog altijd ver achter op Android en iOS. De kans dat dit verandert lijkt klein.

Dus zoekt Microsoft-baas Satya Nadella naar andere manieren om marktaandeel te winnen. Eén van de manieren is het opkopen van apps die al actief worden gebruikt op Android en iOS.

Sunrise en Wunderlist, en in mindere mate ook Acompli, hebben in de afgelopen jaren op Android en iOS een aardig trouwe schare gebruikers opgebouwd. Door deze apps te kopen, krijgt Microsoft er opeens gebruikers bij die anders niet met een Microsoft-product zouden werken.

Todo-app Wunderlist

Lange termijn

Het is nu de vraag wat Microsoft met de drie apps gaat doen. Acompli werd omgebouwd tot Outlook, een veelal positief besproken e-mail-app. Het is best mogelijk dat Sunrise en Wunderlist op termijn ook een nieuw likje verf krijgen en dat de apps onderdeel worden van Microsoft's nieuwe cloudstrategie.

De softwaremaker zet namelijk steeds meer in op de verkoop van online diensten in de vorm van een abonnement. Een goed voorbeeld daarvan is Microsoft Office, dat tegenwoordig wordt aangeboden met een jaarlijks abonnement.

De apps zijn daarnaast onderdeel van Microsoft's langetermijnstrategie. Onbekend is wat die precies inhoudt. Wat we wel zeker weten is dat Microsoft iets moet gaan doen om in beeld te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl