Inwoners protesteren tegen de komst van molens begin dit jaar
NOS Nieuws

Ruzie in Gronings dorp om windmolens

Fel protest in Noordoost-Groningen. Niet over de gaswinning dit keer, maar tegen windmolens. Den Haag heeft plannen voor een windmolenpark langs de N33. Een definitieve locatie is nog niet aangewezen, maar de gemoederen zijn verhit. Er wordt actiegevoerd tegen de molens en voorstanders worden landverraders genoemd.

Komende week hebben ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu drie informatiemarkten georganiseerd, waarvan de eerste vanavond wordt gehouden. Actiegroepen roepen op om de bijeenkomsten te boycotten.

Verslaggever Maino Remmers was in Noordoost-Groningen, in het dorp Meeden dat 1800 inwoners telt. Hier loopt de spanning tussen dorpsbewoners op. Onze verslaggever sprak met een voor- en een tegenstander van een mogelijk windmolenpark.

Hendriks ziet niets in de windmolens

"Logisch dat de mensen boos zijn, er is sprake van schijndemocratie. Ze worden ons door de strot geduwd, die windmolens", zegt Jan Hendriks van de actiegroep Storm Meeden. Het dorp Meeden is onderdeel van de gemeente Menterwolde waar het park met 36 molens moet komen.

Hendriks woont al 25 jaar in de historische boerderij uit 1895, aan de rand van het dorp. "Ashoogte 145 meter, topje tegen de 197 meter. Kijk, ik ben voorstander van duurzame energie, ze willen hier 120 megawatt realiseren. Ik snap dat, maar niet op deze manier."

Hendriks wil liever zonnepanelen op het boerenland. Panelen staan maar een paar meter boven de grond en volgens hem zie je die niet staan als er een rijtje bomen voor staat. "Onder die zonnepanelen kun je ook nog gewassen verbouwen die in de schaduw prima kunnen groeien." Windmolens zullen de horizon vervuilen en de boerderij zal onverkoopbaar worden, denkt Hendriks.

Op deze manier pakken rijke boeren de macht weer terug.

Jan Hendriks, tegenstander

Ook maken ze volgens hem veel herrie en zijn het slechts een paar rijke boeren die leuk kunnen verdienen via de contracten met het Duitse energiebedrijf RWE door hun landbouwgrond beschikbaar te stellen.

Hendriks is van plan tot het bittere einde te strijden tegen de windturbines. Afgelopen weekeinde is het dorp 'behangen' met protestborden waarin de boeren die hun land beschikbaar willen stellen afgeschilderd worden als landverraders.

Er is zelfs een protestbord met een verwijzing naar de oorlog door te stellen dat na zeventig jaar het gevaar weer uit Duitsland komt. "Ik heb dat bord niet gemaakt maar ik begrijp het wel", zegt Hendriks. Deze week zijn er informatieavonden voor de bevolking maar daar gaat hij niet heen. Sterker nog, er is al een oproep geplaatst om het buurthuis te barricaderen en er zijn zelfs geruchten om eigendommen van boeren in brand te steken.

Het is niet alleen de strijd tegen de windmolens, het verzet zit dieper geworteld. "Vroeger hadden de rijke boeren het voor het zeggen, maar die tijden zijn voorbij. Op deze manier pakken ze de macht weer terug." Straks verdienen ze dik aan het neerzetten van die lelijke palen en gaan zelf ergens anders wonen en wij zitten met die dingen opgescheept."

Kamphuis verwacht dat het wel meevalt met de overlast door de windmolens

"Ik heb dat protestbord dat verwijst naar nazi-Duitsland weggehaald, ik tolereer dat soort borden niet voor mijn huis". Martien Kamphuis heeft een prachtige historische boerderij uit 1856 midden in het dorp waar ook vakantiegasten verblijven. Het contract met de energiemaatschappij is al getekend. "Ik ontken niet dat ik er financieel voordeel aan heb. Zo'n windmolen levert me op jaarbasis 32.000 euro op."

Dat er geprotesteerd wordt begrijpt hij, maar Kamphuis heeft geen begrip voor de toon waarop. "Ik ben niet bang voor waardedaling. Een nette onderhouden woning verkoopt zichzelf."

Kamphuis heeft akkers liggen aan de rand van het dorp en wil daar best ruimte bieden aan een windmolen. "Je kunt wel overal op tegen zijn, maar er moeten toch ook windmolens komen?" Volgens Martien zijn het slechts enkele zeer felle actievoerders die de borden hebben opgehangen. Een voorbijganger rijdt voorbij en steekt een middelvinger omhoog. Marien haalt de schouders op en zegt geen vrees te hebben voor zijn buurtgenoten.

De vrachtwagens van mijn buurman maken ook geluid, moet ik daar dan ook moeilijk over gaan doen?

Martien Kemphuis, voorstander

"Het zijn voor een deel beroepsactievoerders. En dan dat idee van die zonnepanelen, dan weet je niet waar je het over hebt. Om dezelfde energie op te wekken die de windturbines leveren heb je honderden hectares zonnepanelen nodig. En dan zou je daaronder gewassen moeten verbouwen? Dat kan toch helemaal niet, totaal niet realistisch."

De boerderij is voor een belangrijk deel in gebruik voor toerisme. Daarnaast is Marien ook boer. "Mijn buurman is ook een felle tegenstander van windmolens maar heeft wel een transportbedrijf. Die vrachtwagens maken ook geluid en rijden ook heel vroeg weg. Moet ik daar dan ook moeilijk over gaan doen?" Boer Kamphuis denkt dat met de komst van het windmolenpark de toeristen zeker niet weg zullen blijven. "Wat dat betreft heb ik net zo goed als Hendriks voldoende redenen om tegen te zijn, maar ik denk dat de mensen gewoon wennen aan het geluid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl