NOS Nieuws

Recordaantal zalmen in Duitse Rijn

In de Rijn bij Karlsruhe is een recordaantal zalmen geteld. Dit jaar zijn er al 142 geteld tegen 102 in heel 2002, het vorige recordjaar.

De telling was bij het Duitse plaatsje Iffezheim, ten zuiden van Karlsruhe. Daar staat in de Rijn sinds 2000 een vispassage met camera's die alle passerende vissen registreert.

De positieve ontwikkeling van de zalmstand is een succes voor een natuurproject om de vissoort te beschermen en terug te laten keren in de rivier. Het is een van de grootste natuurbeschermingsprojecten van Europa.

In de Rijn kwamen van oorsprong veel zalmen voor. Door de industriële revolutie verdween de vis langzaam uit de Europese rivieren.

Samenwerking

In het project werken inwoners, organisaties en overheden langs de Rijn samen om de leefbaarheid van de rivier te verbeteren voor niet alleen de zalm, maar ook voor de zeeforel, meivis en lamprei. Zo worden plekken ingericht waar de trekvissen beschutting kunnen zoeken en worden vistrappen aangelegd, die de vissen helpen stroomopwaarts te zwemmen. De vissen zwemmen de rivier op om te paaien.

De coördinatie van het project is in handen van de Internationale Commissie ter bescherming van de Rijn (IKSR).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl