De zes verdachten

Interpol zet FIFA-bobo's op gezochtepersonenlijst

Interpol heeft zes personen die betrokken zijn bij het FIFA-corruptieschandaal op de lijst van internationaal gezochte personen gezet. Deze zogenoemde 'Red Notices' zijn uitgegeven voor onder anderen ex-FIFA-bobo's Jack Warner en Nicolas Leoz. Dat is gebeurd op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. De zes worden onder meer verdacht van omkoping.

Warner werd vorige week opgepakt en verbleef een nacht in de cel waarna hij op borgtocht vrijkwam. Leoz staat volgens het Amerikaanse persbureau AP in Paraguay onder huisarrest.

Een 'Red Notice' is vergelijkbaar met een internationaal arrestatiebevel. De verdachten kunnen niet meer vrij reizen; overal waar ze gaan lopen ze het risico om te worden aangehouden. Of dat gebeurt en of een land hen uitlevert ligt aan de plaatselijke autoriteiten. Het is niet verplicht.

Andere verdachten

Behalve de voormalige vice-voorzitter Warner (72) uit Trinidad en voormalig voorzitter van de Conmebol Leoz (86) uit Paraguay heeft Interpol nog vier anderen op de lijst van gezochte personen geplaatst. Het gaat om de Argentijnen Alejandro Burzaco (50) en Hugo Jinkis (70) en zijn zoon Mariano (40). Zij zouden meer dan 100 miljoen dollar hebben betaald voor de rechten van voetbaltoernooien. De vierde is José Margulies (75), topman van een Braziliaans mediabedrijf.

De FBI is bezig met een onderzoek naar corruptie binnen de FIFA. De Amerikaanse opsporingsdiensten deden een paar dagen geleden al een inval in Miami bij het hoofdkantoor van de Concacaf, de voetbalbond waar Warner lange tijd de voorzitter van was.

Gisteren dook een brief op waaruit zou blijken dat Warner inderdaad 10 miljoen dollar smeergeld heeft ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl