Zico tijdens een bezoek aan de training van Oranje op het WK voetbal in 2014
NOS Voetbal

Zico overweegt kandidatuur FIFA: waarom niet?

Zico, de Braziliaanse voetballegende, overweegt zich kandidaat te stellen voor het FIFA-voorzitterschap. De 62-jarige Zico schrijft op zijn Facebook-pagina dat hij zichzelf wel als opvolger van Sepp Blatter ziet: "Waarom niet?"

"Mijn leven is altijd voetbal geweest. Het is een passie die ik altijd serieus en respectvol heb behandeld in Brazilië en andere landen", zegt hij. Zico werd als voetballer de 'witte Pelé' genoemd, naar zijn beroemde landgenoot, die door velen wordt beschouwd als de beste voetballer aller tijden.

Hij speelde drie WK's en ging na zijn actieve carrière aan de slag als trainer bij onder meer Galatasaray en CSKA Moskou. Ook was Zico bondscoach van Japan en Irak. Hij werkt momenteel als trainer bij het Indiase FC Goa, dat uitkomt in de Indian Super League.

De Braziliaan heeft bovendien bestuurlijke ervaring. In 1990 werd hij minister van Sport van zijn land. "Ik heb nog geen steun, maar als de verkiezingen open zijn voor iedereen, dan kan ik kandidaat worden. Het is nog maar een idee, maar wie weet."

Pelé van voor- naar tegenstander Blatter

De echte Pelé weet ondertussen niet goed meer wat hij ervan moet denken. Aanvankelijk was hij nog blij met de herverkiezing van Blatter: "Perfect. De FIFA heeft mensen met ervaring nodig." Inmiddels is de Braziliaan er echter van overtuigd dat het goed is dat Blatter is opgestapt, omdat de FIFA "eerlijke leidinggevende mensen" nodig heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl