NOS Nieuws

Dijsselbloem heeft geen moeite met uitbreiding Frans belang KLM

Minister Dijsselbloem heeft er geen problemen mee dat Frankrijk zijn belang in Air France-KLM heeft vergroot. Onlangs breidde de Franse staat zijn aandelenbelang uit van 15,9 naar 17,6 procent.

In antwoord op Kamervragen schrijft Dijsselbloem dat de Fransen vooraf aan het Nederlandse kabinet hadden gemeld dat ze van plan waren aandelen bij te kopen. Het kabinet heeft toen geantwoord dat het daar geen problemen mee heeft, omdat het niet om een fundamentele balansverschuiving zou gaan.

Dubbel stemrecht

Onlangs werd ook duidelijk dat Frankrijk en andere trouwe aandeelhouders dubbel stemrecht krijgen voor ieder aandeel dat ze zeker twee jaar bezitten. Dijsselbloem benadrukt dat een pas in Frankrijk aangenomen wet daarover voor alle Franse bedrijven geldt en bedoeld is om de macht van speculatieve aandeelhouders te weren.

Veel Kamerleden maken zich zorgen over de ontwikkelingen bij KLM. Ze hadden Dijsselbloem ook gevraagd of de uitbreiding van het aandelenbelang van de Franse staat in Air France-KLM een opsplitsing van de luchtvaartmaatschappij in de toekomst kan blokkeren. De minister schrijft daarover dat een opsplitsing niet aan de orde is en dat uitbreiding van het belang van 15,9 naar 17,6 procent de Franse staat daarvoor ook niet meer mogelijkheden zou geven.

Plan B

In sommige media wordt gespeculeerd over een 'plan B' voor een (gedeeltelijke) verkoop van KLM aan andere luchtvaartmaatschappijen. Dijsselbloem schrijft aan de Kamer dat hij hiervoor geen enkele aanwijzing heeft. Hij doet het af als speculaties op basis van anonieme bronnen.

De minister vindt het "gezien de ontwikkelingen van de laatste tijd en de uitdagingen waar het bedrijf voor staat" belangrijk dat de onderlinge samenwerking tussen Air France en KLM goed is. Volgens hem past een rol als toehoorder van de voorzitter van de raad van commissarissen van KLM in de board van Air France-KLM en van de CFO van Air France-KLM in die raad daar goed bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl