Novak Djokovic en Rafael Nadal
NOS Sport

Kraker in kwartfinales op Roland Garros: Djokovic vs Nadal

Negen dagen wordt er al naar uitgekeken, vandaag is het eindelijk zover: de kwartfinale op Roland Garros tussen Novak Djokovic en Rafael Nadal. De Serviër is de nummer 1 van de wereld, kende een sterk voorseizoen en geldt als de uitgesproken favoriet voor de titel; de Spanjaard is titelverdediger, negenvoudig winnaar in Parijs en wordt algemeen beschouwd als de beste gravelspeler aller tijden.

Djokovic mag dan op grond van het voorseizoen de favoriet zijn, de statistieken van Roland Garros wijzen in het voordeel van Nadal. Zes keer eerder troffen beide spelers elkaar op het Parijse gravel, evenzovaak stapte de Spanjaard als winnaar van de baan.

De belangen zijn groot. Djokovic probeert nog altijd zijn 'career Grand Slam' te voltooien met de nog ontbrekende titel op Roland Garros, terwijl Nadal zijn troon in Parijs probeert te behouden en zijn status als beste graveltennisser kracht bij te zetten. Een overzicht van hun ontmoetingen op Roland Garros.

Een tiende voor Nadal, of de eerste voor Djokovic?

2014: finale Nadal-Djokovic 3-6, 7-5, 6-2, 6-4

Nadal werd vorig jaar de eerste speler ooit met negen titels op één grandslamtoernooi. Voorafgaand aan de finale had hij acht van de laatste negen sets van Djokovic verloren. Ook set tien was voor de Serviër, die Nadal daarna niet meer bij kon benen en het duel eindigde met een dubbele fout.

Novak Djokovic en Rafael Nadal na de finale van Roland Garros 2014

2013: halve finale Nadal-Djokovic 6-4, 3-6, 6-1, 6-7 (3), 9-7

Ook dit jaar probeerde Djokovic de achtste speler in de geschiedenis te worden met een 'career Grand Slam'. Nadal joeg op zijn achtste titel op Roland Garros. De Spanjaard was twee punten van de overwinning bij 6-5 in de vierde set, maar Djokovic kantelde het epische duel en kwam met 4-2 voor in de vijfde, maar na 4 uur en 37 minuten trok toch Nadal aan het langste eind.

Rafael Nadal neemt de felicitaties van Novak Djokovic in ontvangst in de halve finales van Roland Garros 2013

2012: finale Nadal-Djokovic 6-4, 6-3, 2-6, 7-5

Hun vierde ontmoeting op Roland Garros en de eerste keer dat Djokovic een set won én in de finale stond. Vanwege veel regenval werd de eindstrijd over twee dagen gespeeld. Nadal stond een set en break voor toen Djokovic acht games op rij won. Door de regen werd de wedstrijd vroeg in de vierde set gestaakt en op maandag afgemaakt. Nadal was toen veel sterker en ook hier eindigde Djokovic het duel met een dubbele fout.

Rafael Nadal verslaat Novak Djokovic in de finale van Roland Garros 2012

2008: halve finale Nadal-Djokovic 6-4, 6-2, 7-6 (3)

Nadal breidde zijn zegereeks op Roland Garros uit tot 27-0 door Djokovic te verslaan. Hij werd de eerste tennisser na Ivan Lendl die voor de vierde keer op rij de finale haalde in Parijs. Djokovic kwam er niet aan te pas in de halve finale. In de derde set baarde hij nog wel opzien door een dubbele break achterstand ongedaan te maken en bij 6-5 op setpoint te komen. Zoals zo vaak rechtte Nadal op dat moment de rug en gaf de Serviër vervolgens in de tiebreak het nakijken.

Rafael Nadal passeert Novak Djokovic op Roland Garros 2008

2007: halve finale Nadal-Djokovic 7-5, 6-4, 6-2

Beide spelers hadden dat jaar al meer dan veertig zeges op zak toen ze elkaar troffen in de halve finales. Voor Djokovic was het zijn eerste halve finale in een grandslamtoernooi. Hij bracht Nadal alleen in de eerste set aan het wankelen. De Spanjaard had aan een paar kansen genoeg om afstand te nemen van de Serviër en twee dagen zijn derde titel op Roland Garros te winnen.

Novak Djokovic en Rafael Nadal in 2007 op Roland Garros

2006: halve finale Nadal-Djokovic 6-4, 6-4, opgave

In zijn eerste kwartfinale op een grandslamtoernooi was Djokovic niet helemaal fit. Hij probeerde de punten kort te houden tegen Nadal, maar kon de Spanjaard daar geen pijn mee doen. Djokovic had zoveel last van zijn rug en dijbeen, dat hij de strijd staakte. Het betekende Nadal's 58ste overwinning op rij op gravel.

Novak Djokovic is geblesseerd en geeft op Roland Garros 2006 op tegen Rafael Nadal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl