Een deelauto die via SnappCar verhuurd wordt
NOS Nieuws

Autodelers doen eigen auto's weg

Bijna eenderde van de mensen die gaan autodelen doet de eigen auto weg of koopt er geen. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Via bedrijven als Greenwheels, ConnectCar en Car2Go kunnen mensen een deelauto in de buurt huren. Via initiatieven als Snappcar en MyWheels kunnen particulieren hun eigen auto aan andere particulieren verhuren.

0,7 auto

Voordat ze een auto deelden, hadden autodelers gemiddeld ongeveer een auto per huishouden. Nadat ze zijn gaan autodelen, daalt dat naar 0,7. Ook gaan autodelers minder rijden. Vóór het autodelen reden ze gemiddeld 9100 kilometer per jaar, erna is dat gedaald naar zo'n 7500 kilometer; een daling van zo'n 18 procent.

Sommige autodelers rijden juist wel meer dan voorheen. Dan gaat het om mensen die geen auto hadden. Ze kiezen nu vaker voor een deelauto in plaats van de fiets of het openbaar vervoer.

Minder CO2

Voor het milieu heeft autodelen een positief effect volgens het PBL. Autodelers stoten zo'n 13 procent minder vervoersgerelateerde CO2 uit, deels doordat ze minder gaan rijden en deels doordat ze minder auto's bezitten. Want bij de productie en sloop van auto's komt ook CO2 vrij.

Nog maar een klein deel van de bevolking doet aan autodelen, in totaal zo'n 90.000 mensen. Dat is ongeveer 1 procent van alle inwoners met een rijbewijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl