Andrew Jennings
NOS Voetbal

'Blatter organiseert zelf verkiezing van zijn opvolger'

De Schotse onderzoeksjournalist Andrew Jennings, luis in de pels van de FIFA heeft geen vertrouwen in de verkiezingen voor een opvolger van Sepp Blatter. De Zwitser maakte dinsdag zijn aftreden bekend; de FIFA kiest tussen december 2015 en maart 2016 een nieuwe FIFA-voorzitter.

"We moeten niet naar dat belachelijke congres gaan", stelt Jennings. "We kunnen Blatter toch niet die nieuwe verkiezingen laten organiseren? Dat laten we criminelen toch niet doen? Ik hoop dat Michael van Praag en de KNVB niet naar het congres gaan. Dezelfde bende van Blatter-fans zal daar gaan stemmen voor de zoon van Blatter. Dat is tijdverspilling."

Van Praag zou volgens Jennings wel een goede opvolger van Blatter zijn. "Hij is de juiste man om deze puinhoop te reorganiseren. De FIFA moet ook weg uit Zwitserland. Waarom gaan ze niet naar Den Haag? De wereld vertrouwt Den Haag, daar zit ook het Internationaal Strafhof.

Sponsors achter vertrek

"De FIFA is een vies, dood lijk. Dat heeft Blatter ervan gemaakt. Onafhankelijke organisaties als de EU of de VN moeten aan een nieuwe structuur werken met nieuwe mensen", vindt Jennings. Hij denkt niet dat het corruptieonderzoek naar de FIFA de reden is geweest voor het vertrek van Blatter. "Ik denk dat de sponsors er klaar mee waren. Dat Coca-Cola heeft gezegd dat hij weg moest. Die druk is enorm geweest."

Of Blatter uiteindelijk nog zal worden aangehouden in het corruptieschandaal, durft de journalist niet te zeggen. "Maar hij is bij zoveel oplichtingszaken betrokken. Zijn naam zal steeds weer opduiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl