De Koninklijke Marechaussee beveiligt een Joodse school in Amsterdam
NOS Nieuws

Van der Steur om tafel met joodse instellingen

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie gaat morgen om tafel met burgemeester Van der Laan van Amsterdam en diverse joodse instellingen, zoals scholen en synagogen.

"Iedereen die het nieuws gevolgd heeft kan concluderen dat de Joodse gemeenschap onder druk staat en te maken heeft met groeiend antisemitisme. Die veiligheid verdient onze aandacht", zei Van der Steur tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Geschokt

Kamerlid Segers van de ChristenUnie wil dat de minister kijkt of er extra geld moet naar de beveiliging van joodse instellingen. Aanleiding is het rapport van de joodse veiligheidsorganisatie Bij Leven en Welzijn (BLEW).

Volgens BLEW zijn er op bewakingsvideo's onbekenden vastgelegd die verdachte handelingen uitvoeren bij joodse organisaties. BLEW concludeert dat de kans op een aanslag toeneemt en de beveiliging van joodse gebouwen moet worden opgeschroefd. Minister Asscher zei vrijdag hierdoor geschokt te zijn.

Extra geld?

Het kabinet besteedt sinds vorig jaar 1,5 miljoen euro extra aan de beveiliging van joodse instellingen. Of daar meer bij komt kan Van der Steur nog niet zeggen, maar hij sluit het niet uit. "Maar waar haal ik dat vandaan? Dat is een ander punt."

Van der Steur zei ook dat de politie al meerdere verdachte personen heeft aangehouden en auto's heeft doorzocht. Over de opleiding van agenten maakt de minister zich geen zorgen. "Ik weet en ga ervan uit dat de politie en Koninklijke Marechaussee goed zijn opgeleid om te kunnen optreden als er dreiging is."

Van der Steur: zorgen joodse gemeenschap terecht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl