Minister Dijsselbloem
NOS Nieuws

'Naheffing EU moest gewoon betaald worden'

Er is volgens minister Dijsselbloem niets geheimzinnigs aan de gang van zaken rond de naheffing van 642 miljoen die Nederland heeft betaald aan de EU. Uit statistische gegevens bleek gewoon dat Nederland de heffing moest betalen.

Dijsselbloem werd door CDA-Kamerlid Omtzigt op het matje geroepen na berichten in De Telegraaf van vanmorgen. Die schreef dat ons land zich als een mak schaap naar de slachtbank liet leiden. De krant baseert zich op documenten die het heeft opgevraagd bij het ministerie van Financiën.

De minister zei dat het tegendeel waar is. Hij heeft niet meteen betaald, maar wilde eerst weten waar de naheffing precies op gebaseerd was.

Economie

Verschillende landen kregen in oktober 2014 de mededeling dat ze extra moesten bijdragen aan Brussel, omdat hun economie harder was gegroeid dan eerst gedacht. Leidend daarbij waren cijfers van de statistische bureaus van de landen, voor Nederland het CBS.

Dijsselbloem herhaalde dat hij niet wilde onderhandelen over de juistheid van die cijfers. Daarom kon hij uiteindelijk niet anders dan de naheffing betalen.

De minister reageerde fel op de aantijgingen van de oppositiepartijen. "Sommige fracties willen niet accepteren dat uit die cijfers een naheffing voor Nederland volgde."

Dijsselbloem zal de stukken die naar De Telegraaf zijn gestuurd ook naar de Tweede Kamer sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl