Een webwinkel
NOS Nieuws

Vakantiebaantje voor student steeds vaker digitaal

Studenten worden steeds vaker ingezet voor vakantiebaantjes die pakweg tien jaar geleden nog niet bestonden. Het gaat om werk dat door de groei van de digitale economie is ontstaan, constateert uitzendbureau Start People.

Door de opkomst van sociale media, apps en andere digitale tools hebben ze vakantiebaantjes "waarbij brains belangrijker zijn dan handjes", aldus Start.

De studenten van nu zijn opgegroeid met smartphones, tablets en andere apparaten en kunnen daardoor zonder al te veel begeleiding aan de slag in banen die digitale vaardigheden vereisen.

Boekingssites

Als voorbeeld noemt het uitzendbureau het schrijven van teksten voor vakantie- en boekingssites.

Ook is er vakantiewerk voor studenten bij een bedrijf dat zonnepanelen verkoopt. Ze bekijken daarbij via Google Maps het dak van een huis en berekenen aan de hand daarvan de besparingen die zonnepanelen kunnen opleveren.

Minder vakantiebanen

De afgelopen jaren is de vraag naar vakantiekrachten in het algemeen wel afgenomen. Volgens het uitzendbureau kwam dat niet zozeer door de crisis, maar door structurele ontwikkelingen als de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de dalende vraag naar ongeschoold werk. “Die trend is nog steeds zichtbaar", zegt Liesbeth Griffioen van studentenuitzendbureau ASA, onderdeel van Start. "Maar dit wordt nu gelukkig deels gecompenseerd door nieuwe banen in de digitale economie.”

De opkomst van de digitale economie zorgt niet alleen voor nieuwe banen achter een computer. Door de groei van webshops is er bij veel distributiecentra een grote vraag naar vakantiekrachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl