Asielzoekers in azc Zeist
NOS Nieuws

Vorig jaar 837 miljoen uitgegeven voor asiel

De overheid heeft in 2014 837 miljoen uitgegeven aan asielzoekers. De PVV vroeg om een totaalbedrag en dat heeft staatssecretaris Dijkhoff becijferd.

Het meeste geld, ongeveer 485 miljoen, ging naar het COA, dat asielzoekers opvangt. De IND, die de asielverzoeken beoordeelt, gaf ruim 197 miljoen uit.

De PVV-Kamerleden Fritsma en Beertema wilden ook weten hoeveel de rechtsbijstand aan asielzoekers en het onderwijs aan asielzoekerskinderen heeft gekost. De meeste asielzoekers krijgen een gratis advocaat toegewezen, dat kostte 26 miljoen euro.

Onderwijs

Er zijn ongeveer 4600 asielzoekerskinderen in Nederland. Het onderwijs aan die kinderen kostte de overheid in 2014 ruim 56 miljoen.

Aan de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers naar hun eigen land werd 72 miljoen uitgegeven. Bij elkaar opgeteld komt het totaalbedrag op 837 miljoen euro.

Niet meegerekend zijn subsidies aan organisaties als Vluchtelingenwerk en NIDOS. Volgens Dijkhoff doen die niet alleen asielgerelateerd werk.

In totaal gaf de Nederlandse overheid in 2014 267 miljard euro uit. De kosten voor asiel vormen iets meer dan 0,3 procent daarvan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl