Oud-president Morsi vorige maand tijdens het voorlezen van het vonnis
NOS Nieuws

Oordeel over doodstraf Morsi uitgesteld

Een rechtbank in Caïro heeft het definitieve oordeel over het doodvonnis voor de Egyptische oud-president Morsi uitgesteld. Over een bekrachtiging van het vonnis wordt nu over twee weken een oordeel geveld.

Morsi werd vorige maand ter dood veroordeeld voor zijn aandeel in een gewelddadige uitbraak van gevangenen in 2011, onder het bewind van zijn voorganger Mubarak. Volgens de rechtbank had hij daarbij hulp gekregen van radicale buitenlandse groeperingen als Hamas en Hezbollah.

Grootmoefti

Doodvonnissen moeten in Egypte worden voorgelegd aan de hoogste geestelijk leider, de grootmoefti. Zijn oordeel wordt meegenomen in een definitief besluit van de rechtbank.

Dat besluit was gepland voor vandaag, maar de rechters zeggen dat ze meer tijd nodig hebben om het oordeel van de grootmoefti te bestuderen. Over de inhoud van zijn oordeel is niets bekendgemaakt.

Duitsland

Het uitstel komt niet als een verrassing. Egyptische media denken dat het samenhangt met het bezoek van president Sisi aan Duitsland. Morgen spreekt hij in Berlijn met bondskanselier Merkel. Een bekrachtiging van het doodvonnis zou Sisi ernstig in verlegenheid hebben gebracht. Westerse landen reageerden vorige maand met afschuw op de terdoodveroordeling.

Het gebeurt in Egypte geregeld dat doodvonnissen worden teruggedraaid na een advies van de grootmoefti. Ook als dat nu op 16 juni niet gebeurt, is er voor Morsi nog altijd de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl