NOS Sport

De enkelhandige backhand sterft langzaam uit

  • AFP
    Richard Gasquet
  • AFP
    Roger Federer
  • AFP
    Stan Wawrinka
  • AFP
    Nicolas Almagro

De enkelhandige backhand sterft in schoonheid. Wereldtoppers als Roger Federer en Stan Wawrinka hanteren de slag nog, maar de nieuwe lichting speelt de backhand massaal dubbelhandig. Verdwijnt de fraaie slag net als het serve-and-volley van het strijdtoneel?

"Ik hoop het niet", antwoordt bondscoach Jan Siemerink, die zelf als serve-volley-speler mét enkelhandige backhand een succesvolle carrière kende. "Het is een slag waarmee je heel veel kan. En zeker voor een aanvallende speler; je hebt veel meer mogelijkheden dan met een dubbelhandige backhand."

Richard Gasquet staat in het internationale tenniscircuit bekend als de speler met een van de fraaiste backhands. De Fransman, die maandag sneuvelde tegen Novak Djokovic, moet lijdzaam toezien hoe hij een steeds zeldzamere artiest wordt.

De twee beste spelers ooit, Pete Sampras en Roger Federer, spelen hem enkelhandig.

Richard Gasquet

"De twee beste spelers ooit, Pete Sampras en Roger Federer, spelen hem enkelhandig. Ik vind de enkelhandige backhand mooier, vanwege het technische aspect én voor het publiek. Maar het zal steeds meer dubbelhandig worden. Ik hoop dat we de enkelhandige backhand blijven zien, maar ik betwijfel het", aldus Gasquet.

Ook Wawrinka maakt op veel tennisliefhebbers indruk vanwege zijn wonderschone backhand. "Misschien ligt het voordeel van een enkelhandige backhand in de hoeken die je ermee kunt spelen", aldus Wawrinka. "Maar met de snelheid van het huidige tennis is retourneren en blokken makkelijker met een dubbelhandige backhand."

Wawrinka neemt het dinsdag in de kwartfinales op tegen Federer. Het duel tussen de twee voorvechters van de enkelhandige backhand is live te volgen via NOS.nl en NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl