NOS Nieuws

Een klein land, maar 'niet onbelangrijk' voor Obama

  • ANP
    President Obama en koning Willem-Alexander in The Oval Office
  • ANP

"Dit is gewoon een courtesy call, geen staatsbezoek, maar toch wel zwaar genoeg voor Obama om de koning te ontvangen", zegt NOS-correspondent Arjen van der Horst over het bezoek dat het koninklijk paar vandaag aan het Witte Huis bracht.

"Het slaat hier niet in als een bom. Dit is geen groot nieuws, we zijn maar zo'n klein land." Volgens Van der Horst waren er wel wat Amerikaanse media in het Witte Huis zoals ABC News en USA Today, maar die hebben er maar een klein stukje over getikt.

Het bezoek is voor Obama toch niet geheel onbelangrijk. Wat de Amerikanen zeer hoog op de agenda hebben staan, als het gaat om Nederland, is Guantánamo. En dat is ook ter sprake gekomen. Opnieuw heeft Obama zijn verzoek aan Nederland kenbaar gemaakt om een of twee gedetineerden uit Guantánamo op te nemen.

Koenders heeft geantwoord dat het verzoek nog steeds in beraad is, maar ook dat het een gevoelig thema is en dat het niet makkelijk zal zijn om het verzet te overwinnen.

Beleefdheden

Het is voor Obama zo'n belangrijke kwestie omdat het Amerikaanse Congres bezig is met wetgeving die Guantánamo zou bevriezen, zegt Van der Horst. Als die wet wordt getekend, kan niemand die daar nog zit nog wegkomen, ook al zijn ze al lang vrijgesproken van terrorisme.

Daarom is Obama volgens Van der Horst als "een gek bezig die gevangenis zo leeg mogelijk te maken. Het was per slot van rekening een van zijn eerste beloften als president om die gevangenis te sluiten. Maar dat bleek dus moeilijker dan gedacht en het zal alleen nog maar moeilijker worden."

Daarnaast zijn er volgens Van der Horst over en weer de gebruikelijke beleefdheden uitgewisseld in The Oval Office over de warme relatie die we al 400 jaar onderhouden. Daarover zei Obama overigens dat 400 jaar voor Nederlandse begrippen misschien niet zo lang is, "maar voor ons is dat ons hele bestaan. Zo oud als onze natie is, hebben we al banden gehad met Nederland. En goede banden."

Een beetje zoals de Amerikanen Europa doen: heel snel en heel veel.

Koningshuisverslaggever Kysia Hekster

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben een druk programma in de Verenigde Staten. In drie dagen zullen ze 25 programma-onderdelen afwerken, zegt koningshuisverslaggever Kysia Hekster. "Een beetje zoals de Amerikanen Europa doen: heel snel en heel veel."

Vandaag hebben ze behalve hun bezoek aan Obama ook de nationale militaire begraafplaats Arlington en de Wereldbank bezocht. Op Capitol Hill zullen ze spreken met parlementsleden die een politieke interesse of speciale band met Nederland hebben. 's Avonds bezoeken ze een honkbalwedstrijd tussen de Washington Nationals en de Toronto Blue Jays. Na de derde inning zullen ze in het stadion Amerikaanse veteranen eren.

'Het is tof om je geschiedenis te kennen'

Urban picknick

Morgen gaat het koninklijk paar naar Grand Rapids in Michigan, waar ze een ontmoeting hebben met Amerikanen met Nederlandse roots en ziekenhuizen bezoeken van Amerikaanse Nederlanders, zoals het Van Andel Research Institute dat onderzoek doet naar Parkinson. 's Avonds is er in Chicago een masterclass electronic dance georganiseerd door The School of House uit Amsterdam.

Woensdagochtend is er tijd voor de pers en daarna bezoeken Willem-Alexander en Máxima onder andere het Gothams Greens Rooftop Greenhouse. Een kas bovenop een fabriek, zodat op energie en grond bespaard wordt. 's Middags is er een rondleiding op een school waarbij scholieren projecten laten zien over een gezonde levensstijl. Het bezoek wordt afgerond met een urban picknick.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl