Zzp'ers in de bouw nemen steeds grotere klussen aan

Zzp'ers in de bouw nemen samen grote klussen aan

Zzp'ers in de bouw werken steeds vaker met elkaar samen om zo grotere klussen binnen te krijgen. 'Traditionele' bouwbedrijven met werknemers hebben dan het nakijken.

Zzp'er René Berhout bijvoorbeeld, nam als eenmanszaak een klus aan voor een aanbouw bij een huis van vier bij vijf meter. Hij doet het werk in Haarlem samen met een vast team van andere zzp'ers. "Ik kan ook een heel huis bouwen", zegt hij. "Dat heb ik in het verleden ook gedaan."

Driekwart klust met andere zzp'ers

Werkspot, de online marktplaats voor bouwklussen, deed een onderzoek. Daaruit blijkt dat 77 procent van de zzp'ers klussen aanneemt waarbij andere zzp'ers nodig zijn. "Het overgrote deel werkt dus in combinatie met anderen", zegt Ronald Egas van Werkspot. "Daardoor worden de klussen ook steeds groter."

Het voordeel van de zzp'ers is dat ze meestal goedkoper zijn dan een bouwbedrijf met vaste werknemers. Een bouwbedrijf is vaak meer kwijt aan sociale premies, maar ook aan zaken als een kantoor, werkplaats en voorraden.

Bouw-cao

"In de bouw-cao is alles geregeld; arbeidsongeschiktheid, pensioen", zegt Charl de Graaf, eigenaar van een bureau dat adviseert over arbeidsverhoudingen. "Alles wat de overheid aanpast, wordt gerepareerd in die cao. En dat maakt de cao duur. Een zzp'er, die hoeft alleen maar een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een pensioenvoorziening af te sluiten. En dan is het voor hem verder klaar."

Bouwbedrijf Elpenhof heeft personeel in vaste dienst. "Het is moeilijk om die vaste kern ook in de winter aan het werk te houden", zegt eigenaar A.J. Elpenhof. "Daar doen we ons uiterste best voor. En dan zit je met het ontslagrecht, allerlei dingetjes die in de cao allemaal netjes zijn afgeschermd. Dat maakt het lastig voor ons."

Armoede van de toekomst

"We zijn veel geld kwijt aan een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering, een O&O-fonds, maar ook een CAR-verzekering, aansprakelijkheidsverzekering, ziekteverzuimverzekering. Een zzp'er moet eigenlijk ook z'n pensioen en arbeidsongeschiktheid regelen. Sommigen doen dat, maar er zijn er ook die hebben helemaal niks geregeld. Dat is natuurlijk de armoede van de toekomst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl