Beeld uit de video waarin de jongen wordt gemarteld door IS
NOS Nieuws

'Jongen van 14 in video gemarteld door IS'

De BBC heeft een video in handen gekregen waarop te zien is dat een jongen wordt gemarteld. Het zou gaan om een Syrische jongen van 14 die wordt gefolterd door leden van terreurgroep IS. Het filmpje is met een mobiele telefoon opgenomen door een IS-strijder die gedesillusioneerd raakte en de terreurgroep de rug toekeerde.

In de video is de jongen geblinddoekt en aan zijn polsen opgehangen aan het plafond. Hij wordt door twee mannen geslagen. Beiden zijn volledig gekleed in het zwart. Een van hen heeft een mes en een pistool; de ander een kalasjnikov.

"Ze hebben me geslagen en geëlektrocuteerd om een bekentenis af te dwingen. Ik heb hun alles verteld", zegt Ahmed tegen de BBC. De marteling duurde volgens hem twee dagen.

Valstrik

Ahmed was 14 toen IS hem oppakte in de stad Raqqa, de zelfverklaarde hoofdstad van het kalifaat van IS. Ahmed verkocht brood in die stad. Twee mannen hadden hem, in ruil voor geld, gevraagd om een tas neer te zetten op een plek waar IS-strijders elkaar vaak ontmoeten. Volgens de jongen was het een valstrik: er zat een bom in de tas en Ahmed werd opgepakt en toegetakeld door IS.

De jongen kreeg de doodstraf, maar zijn beul zou medelijden met hem hebben gekregen en hem de kans hebben gegeven te vluchten. De BBC sprak met het slachtoffer in Turkije, waar hij inmiddels verblijft. "Ze doen zich voor als gelovigen, maar dat zijn ze niet. Ze rookten. Ze deden alsof ze de islamitische wetten handhaven, maar dat is niet zo. Ze slaan en doden mensen."

De video is waarschijnlijk opgenomen voor propaganda-doeleinden. Het is bekend dat IS kinderen misbruikt. Ze worden op speciale militaire scholen geïndoctrineerd en krijgen schietlessen. Ook figureren kinderen in onthoofdingsvideo's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl