NOS Nieuws

Verzet Frankrijk en Duitsland tegen verdeling vluchtelingen

Frankrijk en Duitsland verzetten zich tegen de voorstellen van de Europese Unie voor de verdeling van vluchtelingen over Europa. De Europese Commissie wil 40.000 Syrische en Eritrese vluchtelingen de komende de twee jaar verdelen over de EU- landen. Het gaat vooral om mensen die over de Middellandse Zee naar Europa zijn gekomen. Zo'n 40 procent zou naar Frankrijk en Duitsland gaan.

De Commissie wil dat er eind dit jaar een permanent systeem is voor de verdeling van vluchtelingen in tijden dat er een grote toestroom is. De ministers van Binnenlandse Zaken van Frankrijk en Duitsland dringen aan op een tijdelijk systeem, alleen voor noodsituaties.

Voorwaarden

Beide grote landen willen ook dat er goed wordt gekeken naar de inspanningen die de Europese landen al hebben geleverd. Ze wijzen erop dat bijna driekwart van de asielzoekers nu wordt opgevangen in slechts vijf landen: Duitsland, Frankrijk, Zweden, Italië en Hongarije. Die verhouding is niet goed, vinden ze.

De twee stellen voorwaarden aan landen langs de Europese buitengrens, zoals Italië en Griekenland. Ze vinden dat die alleen op solidariteit kunnen rekenen als ze alle mogelijke maatregelen hebben genomen om de grenzen te versterken.

Overleg

Sommige EU-landen vinden dat Italië en Griekenland nieuwe immigranten niet goed genoeg screenen voordat ze hun toestemming geven verder Europa in te reizen.

De ministers komen met hun verklaring vlak voor het begin van een tweedaags Europees overleg met hun collega's uit Polen, Spanje en Groot-Brittannië en met vertegenwoordigers van de VS en de EU.

De afgelopen drie dagen zijn opnieuw 5000 vluchtelingen opgepikt die met boten vanuit Libië onderweg waren naar Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl