Deze polsbandjes zijn ook onderdeel van een campagne tegen pesten
NOS Nieuws

Helft van de leidinggevenden kijkt weg bij pesten

De helft van alle leidinggevenden die weten dat een werknemer wordt gepest, doet er niets tegen. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van vorig jaar naar arbeidsomstandigheden. Vandaag geeft minister Asscher de aftrap voor een publiciteitscampagne om pesten op het werk bespreekbaar te maken.

Uit het onderzoek blijkt dat een op de vier werknemers in zijn loopbaan weleens is gepest. Dat wil zeggen dat iemand langere tijd te maken kreeg met spottende of kleinerende opmerkingen, geroddel en buitensluiting.

Vrijwel alle werknemers wijzen naar de leidinggevende als de aangewezen persoon om actie te ondernemen tegen het pesten. Maar dat gebeurt dus maar in de helft van de gevallen. Aan de vertrouwenspersoon wordt minder vaak gedacht: slechts 50 procent van de werknemers vindt dat die collega in actie moet komen.

Overigens blijken collega's ook zelf nauwelijks iets te ondernemen als ze merken dat een van hen wordt lastiggevallen: slechts 16 procent komt op voor de gepeste collega.

Van alle leidinggevenden kreeg een kwart ooit zelf te maken met pesterijen.

Half miljoen

Op dit moment worden ruim 500.000 mensen geconfronteerd met pesterijen van collega's, meldt TNO op basis van eigen onderzoek. Ruim 80.000 mensen worden structureel gepest. Dat leidt volgens deskundigen tot uitval, depressies, psychosomatische klachten zoals hoofd- en buikpijn en hartkloppingen, en trauma's.

Ook de economische gevolgen zijn groot: pesten op het werk leidt tot 4 miljoen extra verzuimdagen per jaar. Dat betekent voor werkgevers 900 miljoen euro aanvullende kosten voor loondoorbetaling, aldus TNO. Daarbij komen nog de kosten voor verzuimbegeleiding en extra zorg, en eventuele juridische kosten.

Boete

Minister Asscher wil dat de Inspectie SZW beter gaat letten op klachten over pesten, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. Ook moeten de inspecteurs alert zijn als een werknemer de rechter inschakelt om zijn gelijk te halen. Bedrijven die te weinig doen om pesten tegen te gaan, moeten rekening houden met een boete, waarschuwt de bewindsman.

Werkgevers en werknemers kunnen vanaf vandaag op een speciale website, www.herkenpesten.nl, terecht voor informatie en praktische tips om het pesten te laten stoppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl