Chinese kinderen dansen bij de aftrap van het rookverbod in Peking
NOS Nieuws

Peking handhaaft rookverbod met klik-app

Roken is vanaf vandaag verboden op tal van plekken in de Chinese hoofdstad Peking. Wie toch denkt stiekem een sigaretje op te kunnen steken komt bedrogen uit; omstanders kunnen de overtreder onder meer aangeven door een foto van de roker te uploaden via een speciale app. Wie gesnapt wordt, krijgt een hoge boete.

Het rookverbod geldt niet alleen op openbare plekken, zoals overheidsgebouwen en stations. Ook in de bus, de trein en in restaurants mag niet meer gerookt worden. "Dat is een grote verandering voor de 4,2 miljoen rokers in de stad", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Spandoeken

De aftrap van het verbod was in het nationale stadion in Peking, het hoofdstadion van de Olympische Spelen van 2008. Op het gebouw hangen allemaal spandoeken met het bekende 'verboden te roken'-teken: een sigaret met een dikke rode streep erdoor. "Rook omringt ons en daar balen we van", zingen dansende kinderen in het stadion. "Voor ieders gezondheid: stop met roken."

  • NOS / Marieke de Vries
    Bekende Chinezen promoten het rookverbod op posters
  • NOS / Marieke de Vries
    Bijna een kwart van de Chinese bevolking rookt

Het strenge rookverbod in de stad is een test voor de rest van het land. Als het succesvol is, volgen andere steden. De autoriteiten vinden het rookverbod nodig, omdat er jaarlijks zo'n 1 miljoen Chinezen sterven aan roken. Bijna een kwart van de bevolking is verslaafd.

Olympische Spelen

Het is niet het eerste rookverbod in Peking. Rond de Olympische Spelen gold het verbod ook al, maar dat werd niet nageleefd. Daarom is de wet aangepast, zodat overtreders nu wel aangepakt kunnen worden.

Wat maakt dat ene sigaretje nou uit in een vaak door smog verstopte stad als Peking.

Rokers op internet

"In de nieuwe wet staat dat mensen aangifte kunnen doen tegen bedrijven die zich niet aan het verbod houden. Die krijgen daardoor eerder een hoge boete", zegt een woordvoerder van het Chinese gezondheidsbureau. Ook de app moet daaraan bijdragen.

Marieke de Vries ging op pad in Peking

Sigaretten duurder

Ook tabaksreclame is verboden en de btw op sigaretten wordt verdubbeld. Dat stuit op opvallend weinig verzet onder verstokte rokers op een busstation. "Ik vind het prima dat de belastingen omhoog gaan, want het beschadigt mensen die meeroken", zegt een roker. "Wij rokers moeten daar rekening mee houden."

Maar op internet klagen rokers steen en been over het verbod. "Wat maakt dat ene sigaretje nou uit in een vaak door smog verstopte stad als Peking", klinkt het.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl