Administratie van het persoonsgebonden budget
NOS Nieuws

SVB betaalde 60.000 ongecontroleerde pgb's uit

Bij de uitbetaling van declaraties uit persoonsgebonden budgetten heeft de Sociale Verzekeringsbank 60.000 aanvragen goedgekeurd zonder ze eerst te controleren.

Er zijn al maanden problemen met de uitbetaling van zorgverleners uit de persoonsgebonden budgetten. De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Van Rijn de achterstanden zo snel mogelijk wegwerkt. Daarom spraken parlement en staatssecretaris af dat de declaraties voorlopig alleen marginaal worden getoetst. Naar rechtmatigheid wordt niet gekeken.

Pas achteraf wordt getoetst of de budgethouders aan alle voorwaarden hebben voldaan. Als de aanvraag niet correct is en er te veel is uitbetaald, moet dat gerepareerd worden. Dat betekent of dat de pgb-houder gekort wordt, of dat zorgverleners geld moeten terugstorten. Dat zal niet altijd lukken en daardoor dreigt een gat in het budget van gemeenten en verzekeraars.

Nieuwe onrust

Volgens het Financieele Dagblad dreigt daardoor een nieuwe strop. "Van Rijn blust de brand met benzine", zegt een SVB-medewerker in de krant. De uitkeringsinstantie vreest nieuwe onrust als blijkt dat mensen geld terug moeten betalen. Ook wordt het een enorme klus om alle 60.000 aanvragen te controleren.

Het ministerie van Volksgezondheid is ervan op de hoogte dat er mogelijk problemen ontstaan bij het terugvorderen van budgetten. Het zegt dat dat het gevolg kan zijn van het doorvoeren van de noodmaatregel om uit te betalen terwijl er misschien geen zorgovereenkomst is. "Dat betekent dat je daarna herstelacties moet doorvoeren."

Ook gemeenten vragen zich af wie er uiteindelijk voor de kosten moet opdraaien. De gemeente Groningen houdt het ministerie verantwoordelijk als Van Rijn zou besluiten te veel betaalde bedragen niet terug te vorderen. In Groningen hebben zo'n 700 pgb-houders zonder toetsing hun geld gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl