De tafel van Studio Voetbal op zondag 31 mei
NOS Voetbal

'De FIFA, je wordt er toch misselijk van'

Uiteraard kon de herverkiezing van Sepp Blatter als voorzitter van de FIFA niet onbesproken blijven in Studio Voetbal. Jan Mulder had geen goed woord over voor de speech van 'uitdager' Prins Ali. "Waar is de kunst van het praten. Zelden zo'n slechte prater gezien."

Maar veel had het niet uitgemaakt, meent Arno Vermeulen, chef voetbal bij de NOS. "Die presentatie was natuurlijk helemaal niet goed. Maar jullie hebben misschien het idee dat die speeches nog iets zouden kunnen helpen. Nou, ben je helemaal betoeterd! Ik heb al die mensen gezien die gestemd hebben. Die kwamen naar Blatter toe, slaan hem drie keer op zijn schouder, maken selfies. Daar word je toch misselijk van."

Van een tegengeluid van de UEFA wordt ook weinig verwacht. Aan de uitspraak van UEFA-voorzitter Michel Platini dat hij tegen Blatter zou hebben gezegd dat hij zou moeten aftreden, wordt ook weinig waarde gehecht. "Platini en Blatter zijn geen vijanden, hoor", denkt Jan Mulder.

Slechte herinneringen aan Altidore

Over naar het voetbal in eigen land. Heerenveen moest het in de finale van de play-offs om Europees voetbal afleggen tegen Vitesse. Maar met drie doelpunten in de twee confrontaties gaf spits Mark Uth wel weer zijn visitekaartje af. De Duitser staat op het punt om te tekenen bij Bundesligaclub Hoffenheim.

"Goede spits", vindt Dick Advocaat, de trainer die net terug is uit Engeland waar hij Sunderland voor degradatie heeft behoedt. "Maar het blijft de vraag voor welk niveau. Bij Sunderland hebben ze niet zulke goede herinneringen aan Altidore. Die werd in Nederland topscorer met 25 goals en die scoorde in Engeland in tien maanden één goal, geloof ik."

"Het tempo ligt veel hoger in de Duitse competitie", weet Youri Mulder. "Je hebt ook veel minder tijd om dingen te doen en je speelt behoorlijk ver van de goal af. Het is ook allemaal veel fysieker. Bij Köln werd hij te licht bevonden. Toen is hij naar Heerenveen gegaan, dat hem heeft uitgeleend aan Heracles. Hij heeft zich wel ontwikkeld de laatste jaren. Maar of hij het redt in de middenmoot van de Bundesliga... Het wordt lastig."

Youri Mulder: Bundesliga wordt lastig voor Uth

Ook Vitesse-middenvelder Davy Pröpper komt ter sprake. "Wat een voetballer is dat geworden", steekt Youri Mulder zijn bewondering niet onder stoelen of banken. "Vorig jaar zat hij af en toe nog op de bank."

"Ja, mooie voetballer", beaamt Advocaat, die net afscheid heeft genomen van Sunderland, maar zich toch de woorden 'die moeten we maar kopen' laat ontvallen. "Ik mag nog steeds meedenken", verontschuldigt hij zich.

'Pröpper is echt genieten'

"Ik vind Engeland ook wel een competitie voor hem", mengt Vermeulen zich in de discussie. "Met zijn fysiek en loopvermogen zou hij daar wel uit de voeten moeten kunnen." Bij Swansea City bijvoorbeeld, oppert Advocaat. "Dat is een ploeg die durft te voetballen. Daar zou hij het fantastisch als aanvallende middenvelder kunnen doen."

Een vertrek uit de eredivisie zou Youri Mulder betreuren. "Zo'n speler is een belofte in het Nederlandse voetbal. Je hoopt dat het wat wordt en dan is het één jaar wat en moet-ie gelijk weer weg, naar het buitenland. Eigenlijk wel jammer. Want het is echt genieten geblazen als je naar hem kijkt. Misschien is het wat voor Ajax."

Advocaat: ik zou Pröpper wel kopen

NAC Breda is na vijftien jaar gedegradeerd. Roda JC gaf in de nacompetitie het laatste zetje. "Een klap voor de eredivisie", meent Jan Mulder, al weet hij niet precies waarom. "De klank van die club..."

Trainer Robert Maaskant bood na afloop van het verloren duel met Roda JC prompt zijn ontslag aan. Vermeulen: "Hij heeft wel gefaald natuurlijk. Wat je je van hem herinnert dit jaar zijn meer zijn uitspraken dan het spel van NAC."

"Hij heeft er behoorlijk wat spelers bijgehaald in de winterstop. Als je Adnane Tighadouini hebt en je hebt Demy de Zeeuw, dat zijn toch goede voetballers. En als je dan thuis niet wint van Dordrecht op een moment dat het belangrijk is en van Heracles verliest... Dat viel mij echt tegen. Ik had verwacht dat hij er een beter voetballend elftal van zou maken."

Vermeulen: Maaskant heeft toch gefaald

Het Nederlands elftal wacht op de valreep van het seizoen nog twee interlands: een oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten en een EK-kwalificatieduel in Letland. Van de oorspronkelijke Oranje-selectie van dertig man heeft bondscoach Guus Hiddink er inmiddels drie laten afvallen, van wie routinier Nigel de Jong de opvallendste is.

"Ik kijk daar wel van op", geeft Advocaat toe. "Hij zal daar wel zijn redenen voor hebben. Ik denk dat hij anders gaat spelen. Met Sneijder achter de spits, zoals hij ook bij Galatasaray speelt, en dat uitstekend doet."

Afscheid Nigel de Jong?

Het lijkt een beetje weg te hebben van een afscheid, hoewel De Jong bij het WK nog een belangrijke rol vervulde in de nationale ploeg. "Maar daarna was de opinie: laten we alsjeblieft niet met Nigel de Jong op het middenveld beginnen bij Oranje. Dat vind ik zelf trouwens ook, zeker in deze EK-kwalificatiewedstrijden. Als je Clasie hebt en Sneijder en Wijnaldum... We hebben zó veel goede middenvelders. Hij heeft de laatste interlands ook niet goed gespeeld."

"In die EK-kwalificatiewedstrijden moeten wij de baas zijn op het veld, vanaf de eerste minuut. In een eindtoernooi kun je Nigel de Jong wel bij de 23 spelers hebben. Daar is hij een specialist in."

Advocaat: ik denk dat hij anders gaat spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl