NOS Nieuws

Verkeerde Koreaan stormt podium op bij Elisabeth-concours

Oeps: verkeerde violiste rent podium op bij prijsuitreiking

Verwarring bij de finale van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel. De verkeerde Koreaanse violiste kwam het podium oprennen bij de prijsuitreiking.

Juryvoorzitter Arie Van Lysebeth kondigde aan dat Lim Ji-young het concours had gewonnen, maar in plaats daarvan kwam haar landgenoot Lee Ji-yoon in extase het podium op rennen. Ji-young daarentegen bleef rustig in de coulissen zitten.

Ji-yoon maakte nog een diepe buiging voor het publiek terwijl de jury al aangeslagen was gestopt met klappen en probeerde haar duidelijk te maken dat ze fout zat.

'Paar letters verschil'

Van Lysebeth wist haar met een kort woord en een handbeweging van het toneel te krijgen, waarna Ji-young alsnog op het podium verscheen om de prijs in ontvangst te nemen. "Ik kan het niet geloven", reageerde ze. "Dit lijkt niet echt, misschien moet ik nog wakker worden."

Ji-yoon viel geheel buiten de prijzen: nummer twee werd de Oekraïner Oleksii Semenenko, derde de Amerikaan William Hagen. De Nederlands-Amerikaanse Stephen Waarts werd vijfde.

"Het is maar een paar letters verschil", reageerde Van Lysebeth achteraf op de persoonsverwisseling. Hij had eerder op de avond ook al een misser gemaakt door koningin Mathilde van harte welkom te heten, terwijl ze nog niet was gearriveerd.

De zaal kon er wel om lachen toen hem dat midden in zijn toespraak door een medewerker werd verteld. Er werd nog even gewacht en toen nam Mathilde snel plaats in de koninklijke loge.

'De koningin is er nog niet...'

Het concours voor jonge musici wordt jaarlijks gehouden, afwisselend voor piano, zang en viool. Als winnaar krijgt Ji-young 25.000 euro mee naar huis en mag ze vier jaar een Stradivarius gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl