Prins William reikt de Engelse beker uit
NOS Nieuws

Prins William wil hervormingen FIFA

De Britse prins William heeft zich kritisch uitgelaten over de FIFA. Volgens William, ere-voorzitter van de Britse voetbalbond FA, is het tijd dat de voetbalorganisatie de sport weer op de eerste plaats zet.

"Er zit een enorme kloof tussen het fair play van sporters en supporters en de corruptiebeschuldigingen aan het adres van degenen die de sport besturen", zei William.

De prins deed zijn uitspraken vlak voor de FA Cup-finale in het Wembley Stadion. "Ik hoop dat ik de sfeer van het feestje niet te veel verpest hiermee, maar ik moet even iets kwijt over wat er in Zwitserland is gebeurd", zei hij.

Salt Lake City-moment

De prins noemde het schandaal FIFA's Salt Lake City-moment, een verwijzing naar het schandaal rond de toekenning van de Olympische Winterspelen in de Amerikaanse stad. Amerikaanse afgevaardigden hadden toen stemmen gekocht van IOC-leden. Dat leidde binnen het Internationaal Olympische Comité tot een aanpak van fraude; William hoopt dat dit schandaal ook louterend zal werken.

"Zij die FIFA steunen, zoals de sponsoren en regionale confederaties, moeten aandringen op hervormingen. We laten het voetbal en zijn fans in de steek als we dat niet doen."

Uitreiking

Na zijn opmerkingen zag William zijn favoriet ploeg, Aston Villa, met 4-0 de finale verliezen van Arsenal. Als ere-voorzitter moest hij vervolgens ook nog de beker uitreiken aan de winnaar.

Vooraf had hij al gezegd dat hij daarbij zijn persoonlijke voorkeur niet zou laten doorklinken. "Voor welke club ik ben, maakt niet uit. Ik wens echt allebei de teams alle geluk voor de wedstrijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl