Een internetondernemer in het 3W-café
NOS Nieuws

China wil eigen Silicon Valley

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

De Chinese overheid gaat beginnende internetondernemers extra ondersteunen. Jonge start-ups moeten de nieuwe motor van de economie worden, nu de 'Made in China'-economie van goedkope fabrieksproducten minder hard groeit.

Door het afschaffen van allerlei bureaucratische regels wil de overheid een Chinese Silicon Valley creëren. Start-ups en investeerders moeten elkaar gemakkelijker kunnen vinden. In het noordwesten van Peking experimenteren ze daar al mee met het 3W-café.

"Het 3W-café is een platform waar veel beginnende ondernemers en investeerders komen om met elkaar te praten over mogelijke samenwerking", vertelt Guan Lei van het café.

Steve Jobs is mijn idool.

He Hu, internetondernemer

In de koffieshop heerst een start-up-sfeer; iedereen zit achter een laptop en drinkt een café latte. Aan de muren hangen portretten van grote interneticonen, zoals Jack Ma, van de Chinese internetgigant Alibaba, en Steve Jobs. De mannen, die ook ooit klein zijn begonnen, zijn hier helden. "Steve Jobs is mijn idool", zegt He Hu. "Het was niet altijd makkelijk voor Jobs, maar hij gaf nooit op. Dat wil ik ook niet doen."

Hu heeft net een investeerder gevonden die geld in zijn idee wil steken; een handtasje dat ook meteen je telefoon oplaadt. "Tot nu toe konden buitenlandse geldschieters dat niet doen in China. Dat was alleen mogelijk via ingewikkelde fiscale constructies. Maar dat is verleden tijd. Investeerders worden nu aangemoedigd om in deze ondernemingen te stappen."

China geeft jonge internetondernemers ruim baan

Premier Li Keqiang koos het 3W-café uit om de plannen voor een nieuwe innovatieve kenniseconomie nog eens te onderstrepen. In ouderwets communistisch jargon zei hij er alles aan te doen om barrières op te heffen zodat innovatie de trend kan worden en de creativiteit van de massa kan floreren.

Zo wordt er vijf miljard in een investeringsfonds voor ondernemers gestopt. Ook mogen ze een jaar van de universiteit vrij nemen om te kijken of hun idee een succes kan worden. Een echt ondernemersklimaat dus.

  • NOS / Marieke de Vries
    Het start-up-café 3W
  • NOS / Marieke de Vries
    Aan de muren van het cafe hangen posters van Steve Jobs en Bill Gates
  • NOS / Marieke de Vries
    De Chinese overheid wil deze jonge ondernemers beter gaan ondersteunen

"De Communistische Partij heeft al vroeg de potentie van internet ingezien", zegt Kaiser Kuo van Baidu, de grootste Chinese zoekmachine. "Daarom controleerde ze het tot nu toe streng en waren buitenlandse investeerders minder welkom. Dat zou tot vervelende buitenlandse invloeden leiden. Nu de internetindustrie hier ook volwassen is, durven ze de teugels wat te laten gaan."

Maar dat geldt niet voor de censuur die nog steeds op het Chinese internet wordt uitgeoefend. "Zolang je je verre van de politiek houdt, heeft de censuur geen invloed op je bedrijf", zegt Kuo. "Zelfs in de striktste periodes van censuur bleef de interneteconomie groeien. Een afhaalsite of een hondentrimsite heeft nou eenmaal geen last van censuur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl