Het huidige presentatie-duo Janine Abbring en Menno Bentveld
NOS Nieuws

60 jaar burlende herten en fluitende vogels op de radio

Een van de langst bestaande en meest beluisterde radioprogramma's van Nederland heeft morgen een feestuitzending. Het VARA-programma Vroege Vogels viert zijn 60-jarig jubileum op NPO Radio 1 met een uitzending van zes uur lang.

Het programma startte in 1955 onder de naam Weer of geen weer met presentator Bert Garthoff. Er werd destijds gesproken over het Garthoff-effect: plotselinge drukte in een natuurgebied, nadat hij er op de radio over had gesproken. In 1978 werd de naam van het programma veranderd in Vroege Vogels.

Ochtendgeluid

"Wat Weer of geen weer al deed, doet Vroege Vogels ook: we laten de luisteraars kennismaken met de natuur om ons heen", zegt presentator Menno Bentveld. "Elke zondagochtend worden zo'n half miljoen Nederlanders wakker met geluiden van fluitende vogels, burlende herten, demonstrerende milieumensen en klassieke muziek."

Tijdens de jubileumuitzending, die begint om 06.00 uur, staat elk uur een ander decennium uit de geschiedenis van het programma centraal. Zo schuift morgen PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom aan voor het uur over de jaren 80. Toen was er veel te doen over de kerncentrale van Dodewaard. Samsom was actievoerder voor Greenpeace.

Abbring

Het programma is door de jaren heen door verschillende mensen gepresenteerd, onder wie Inge Diepman en Ivo de Wijs. De laatste jaren is de presentatie in handen van Janine Abbring en Menno Bentveld.

Abbring liet vorige maand weten dat ze aan het eind van dit seizoen stopt met Vroege Vogels. Wie haar gaat opvolgen, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl