NOS Nieuws

Martin O'Malley derde Democratische presidentskandidaat

In de VS heeft Martin O'Malley, voormalig gouverneur van de staat Maryland, zich officieel gemeld als derde presidentskandidaat van de Democraten. De Democratische kiezer heeft daarmee een alternatief voor Hillary Clinton en Bernie Sanders, al lijkt O'Malley volgens Amerikaanse media weinig kans te maken.

In de speech waarin hij zijn aankondiging bekendmaakte, richtte de nieuwe kandidaat zich op de politieke dynastieën die de afgelopen jaren de Amerikaanse politiek beheerste, Bush en Clinton. "Het presidentsschap is geen kroon die telkens wordt doorgegeven in twee koninklijke families. Je moet het verdienen van het Amerikaanse volk."

De 52-jarige O'Malley maakte zijn kandidatuur bekend in de stad Baltimore, waar hij acht jaar lang burgemeester was. De rooms-katholieke politicus wil naar eigen zeggen de toenemende ongelijkheid in Amerika bestrijden. “Onze economie bestaat niet uit geld, maar uit mensen”, zei hij eerder. Hij wil zich inzetten voor illegale immigranten en ook wil hij het homohuwelijk in alle staten legaliseren.

Middenklasse

Clinton maakte haar kandidatuur anderhalve maand geleden bekend. Ze wil zich vooral inspannen voor de middenklasse en arme Amerikanen. Acht jaar geleden stelde Clinton zich ook beschikbaar, maar toen verloor ze de voorverkiezingen van Barack Obama.

Een maand geleden meldde de partijloze senator Bernie Sanders zich als tweede presidentskandidaat van de Democraten. Sanders is geen lid van de Democraten, maar stemt wel vaak mee met de partij van president Obama. Hij wil zich hard maken voor de 'working class'.

Peiling

In een recente peiling onder Democraten kreeg O’Malley slechts 1 procent van de stemmen. Zo’n 57 procent stemde voor Clinton, 15 voor Sanders en 9 voor vice-president Joe Biden. De meeste deelnemers zeiden dat ze niet genoeg over O’Malley wisten om een mening over hem te hebben. Biden heeft nog niet gezegd of hij zich kandidaat stelt.

De presidentsverkiezingen worden volgend jaar november gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl