NOS Wielrennen

Tweede ritzege op rij voor Aru in Giro

Fabio Aru heeft de twintigste etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De Italiaan van Astana reed in de zware bergrit weg bij vier vluchtgenoten met nog twee kilometer te gaan en kwam net als bij zijn zege in de negentiende etappe solo over de finishlijn.

De voorlaatste etappe leverde een groot spektakel op. Het Astana-koppel Aru en en Mikel Landa deden een dappere poging om de Spaanse klassementsleider Alberto Contador nog uit het roze te rijden en die wankelde ook, maar hij hield stand.

En Steven Kruijswijk, die voor de vierde keer als vijfde finishte, probeerde de bergtrui te heroveren op Giovanni Visconti. Dat lukte niet, maar hij klom wel naar de zevende plaats in het klassement.

Landa opent aanval op Contador

De Rus Ilnoer Zakarin opende het bal op de Colle delle Finestre, 18,4 kilometer lang à 9,2%, en de koers ontplofte toen Landa aanviel in de acht kilometer met onverharde weg naar de top van de loodzware klim.

Met alleen nog een sprintetappe te gaan zou het klassement in een definitieve plooi vallen, dus moest Astana nog iets ondernemen. En wonderwel bleek Contador niet in staat de anderen te volgen. Landa reed naar Zakarin toe en rondde de top van de Finestre als eerste, voor Zakarin.

Kruijswijk moest minimaal derde worden voor de bergtrui, maar kwam na Hesjdeal, Uran en Aru als zesde boven. Nog wel voor Contador die als achtste de top na anderhalve minuut bereikte.

Contador houdt roze na 'tijdrit'

Met ruim vijf minuten voorsprong op Landa en ruim vier op Aru was er voor Contador nog niet veel aan de hand. Wel stond hij er in de dertig kilometer naar de finish en nog een klim te gaan alleen voor.

Voorin bleven vijf man over: Kruijswijk, Aru, Landa, Hesjedal en Uran (Zakarin was afgehaakt). Aru spoot weg met nog twee kilometer te gaan en soleerde onbedreigd naar de zege. Hesjedal werd tweede, Uran derde.

Contador slaagde er in zijn 'tijdrit' knap in de schade beperkt te houden. Hij verloor weliswaar 2.25 op Aru, maar die kwam twee minuten te kort voor het roze.

De 98ste Giro d'Italië eindigt zondag met een vlakke rit over 185 kilometer van Turijn naar Milaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl