Badgasten op het strand van Scheveningen
NOS Nieuws

Volgende week grote kans op zomerweer

  • Peter Kuipers Munneke

    Weerman NOS

  • Peter Kuipers Munneke

    Weerman NOS

Na drie koele lentemaanden lijkt de zomer volgend weekeinde volop los te barsten. Volgende week zaterdag en zondag is er een grote kans op zonnig zomerweer met temperaturen boven de 25 graden. Er is zelfs een kans dat de 30 graden wordt gehaald.

Nederland gaat profiteren van een groot hogedrukgebied boven Scandinavië, waardoor warme lucht uit het zuidoosten van Europa deze kant op komt. De afgelopen maanden lagen die hogedrukgebieden juist vaak boven Groot-Brittannië. Het gevolg was koele en droge lucht uit het noordwesten.

Gemiddeld werd het dit voorjaar 9,2 graden, terwijl 9,5 gemiddeld is. Op maar zes dagen werd het warmer dan 20 graden. In een normaal voorjaar gebeurt dat op veertien dagen.

Droog en zonnig

Toch was het voorjaar lang niet hopeloos. Het regende maar weinig (120 mm tegen 172 mm normaal) en het was ook heel zonnig. De zon scheen bijna een kwart meer dan normaal. Zo zonovergoten was het sinds 1900 nog maar drie keer eerder.

Ondanks al die zon viel het voorjaar voor veel mensen tegen. Misschien komt dat wel door de nog verse herinnering aan de historisch warme lente van vorig jaar. Toen werd het in maart, april en mei maar liefst twee volle graden warmer dan dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl