NOS Voetbal

Spaanse bekerfinale tussen anti-Spaanse bolwerken

  • AFP
    Anti-Madrid-sjaaltjes zijn populair in Barcelona
  • EPA
    Barcelona viert de overwinning in 2012 met Catalaanse en Baskische vlag
  • EPA
    Lionel Meesi viert feest in de bekerfinale van 2012
  • EPA
    Barcelona-publiek neemt afscheid van Pep Guardiola

De finale van de Copa del Rey tussen FC Barcelona en Athletic Club is nu al een klassieker. Het wordt een strijd tussen de nummer één (26) en twee (24) op de ranglijst van Spaanse bekerzeges. Zeven keer eerder troffen beide ploegen elkaar in de finale, slechts twee keer ging de Copa mee naar Baskenland.

Een indrukwekkende historie. Zeker als je bedenkt dat beide clubs het boegbeeld zijn van regio's die helemaal niet bij Spanje willen horen.

Volkslied

De rol van FC Barcelona in de Catalaanse identiteit is uitgebreid gedocumenteerd. Athletic Club, afkomstig uit Bilbao, speelt nog altijd uitsluitend met Baskische spelers of spelers met een Baskische achtergrond.

En dan wordt de wedstrijd ook nog eens gespeeld in Camp Nou, nadat zowel Real Madrid als Valencia de organisatie weigerden.

Deze week ontvingen de clubs een brief van de Spaanse staatssecretaris voor veiligheid, waarin werd gewaarschuwd voor de mogelijkheid dat de fans het Spaanse volkslied zouden uitfluiten.

Voor Barcelona staat de bekerfinale onherroepelijk in de schaduw van de Champions League-finale, volgende week zaterdag tegen Juventus. De terugkeer van Luis Suárez, die in de halve finales tegen Bayern München een hamstringblessure opliep, is een meevaller voor coach Luis Enrique.

Toch is die op zijn hoede voor de tegenstander uit Bilbao: "Het is voor ons een onaangenaam team om tegen te spelen. Athletic zet veel druk en verkeert in goede vorm."

Dit wordt de moeilijkste uitdaging in mijn carrière

Ernesto Valverde, trainer Athletic Club

Valverde

Voor Athletic-trainer Ernesto Valverde wordt de finale om verschillende redenen bijzonder. In 1990 maakte Valverde zelf deel uit van het Dream Team van Johan Cruijff. Voor de bekerfinale tegen Real Madrid (3-0 winst) werd hij echter gepasseerd.

Uiteindelijk kwam Valverde slecht tot 22 duels in de Catalaanse hoofdmacht, waarop hij het grootste deel van zijn carrière doorbracht bij Athletic. Daar begon hij ook zijn trainersloopbaan, die verder voerde langs Espanyol, Olympiakos, Villarreal en Valencia. Voor hetzelfde geld had daar ook Barcelona tussen gestaan.

Bilbao-trainer Ernesto Valverde

In de finale van de Copa del Rey in 2012 won Barcelona met 3-0 van Athletic, destijds getraind door de markante Argentijn Marcelo Bielsa. Het was de laatste wedstrijd van Pep Guardiola als hoofdtrainer van de Catalanen.

Kort daarna ontving Valverde in Athene een telefoontje. Andoni Zubizarreta, destijds nog technisch directeur in Camp Nou, vroeg hem of hij interesse had om Guardiola op te volgen bij Barcelona. Valverde bedankte voor de eer. Hij keerde terug naar Bilbao.

Gabarra

Nu krijgt Valverde de kans om geschiedenis te schrijven door Barcelona in eigen stadion te verslaan en de eerste prijs in 22 jaar naar Bilbao te brengen. "Dit is mogelijk de moeilijkste uitdaging in mijn carrière", bekende Valverde vrijdag. "Maar je weet nooit hoe het zal lopen."

De laatste keer dat Barça het onderspit moest delven in de eindstrijd tegen Athletic was in 1984. De Basken, met Andoni Zubizareta in het doel, completeerden de dubbel in een spijkerharde finale.

De 'gabarra', de schuit waarin de spelers van Athletic in 1984 de dubbel vierden, ligt inmiddels - opgepoetst en wel - in de haven van Barcelona.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl