Kim Jong-un bezoekt een bomenkwekerij, die wordt gebouwd door het leger. Rechts staat zijn jongere zus, Kim Yo-jong
NOS Nieuws

Honger dreigt in Noord-Korea door droogte

De Verenigde Naties waarschuwen voor grote voedseltekorten in Noord-Korea. Vorig jaar is er zo weinig regen gevallen dat de oogsten ernstig zijn aangetast, zegt de hoogste VN-functionaris in het land tegen het Britse persbureau Reuters.

In 2014 viel maar de helft van de gebruikelijke hoeveelheid regen; het was het droogste jaar in zeker dertig jaar. Rivieren zijn opgedroogd en ook de waterreservoirs zijn leeg.

Om hongersnood te voorkomen, is hulp nodig. De VN roept daartoe de internationale gemeenschap op. Die is huiverig voor hulp aan het totalitaire regime, maar de VN hoopt dat landen zich niet laten afschrikken. "Laten we hulp niet politiek maken."

Maïs

Dit seizoen wordt in Noord-Korea de rijst geplant. Normaal gesproken wordt de grond daarvoor onder water gezet, maar dit jaar kan dat niet. Sommige boeren planten de rijst daarom in de droge grond. Andere wijken uit naar het verbouwen van maïs, waar minder water voor nodig is.

Het watertekort leidt ook tot problemen met de elektriciteitsvoorziening, omdat Noord-Korea een deel van de stroom opwekt door waterkracht. Volgens de VN zit het land inmiddels op een capaciteit van 50 procent. Geregeld valt in Pyongyang urenlang de stroom uit. Een aantal ziekenhuizen voert daarom geen operaties meer uit.

Kleine boerenbedrijven

Noord-Korea kampte eerder met hongersnood. In de jaren negentig kwamen daardoor meer dan een miljoen mensen om het leven.

De VN denkt dat de situatie dit jaar minder heftig is dan in het verleden. Door nieuwe wetten zijn meer kleine boerenbedrijven opgezet, die efficiënter werken en wellicht voorraden hebben aangelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl