NOS Nieuws

Ouderen kunnen overwaarde woning niet gebruiken

Het lukt veel ouderen niet om de overwaarde op hun woning te gebruiken voor woningaanpassingen. "Banken kijken naar het inkomen en als dat te laag is houdt het op, zelfs als er een paar ton overwaarde is", zegt directeur Liane den Haan van ouderenbond ANBO. De bond deed onderzoek onder achtduizend senioren.

Den Haan spreekt van een gemiste kans. "Senioren willen graag langer thuis blijven wonen en ook het regeringsbeleid is daarop gericht", zegt de directeur. "Dan zijn er maar twee opties: verhuizen of de woning aanpassen", meent Den Haan.

Hindernissen

In beide gevallen zijn er volgens ANBO hindernissen. Over problemen rond verhuizen trok de bond eerder aan de bel. Bijna de helft van de gemeenten zou te strenge criteria hanteren om te bepalen of iemand recht heeft op woningaanpassingen.

De bond wil met banken gaan praten over de problemen. Ook vindt ANBO dat gemeenten een actievere rol moeten spelen bij het mogelijk maken van woningaanpassingen. De organisatie is daarover in gesprek met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

Pensioen

Ruim acht op de tien senioren die een woning bezitten, hebben overwaarde. Eenderde van hen wil die overwaarde gebruiken, meestal voor het aanpassen van de woning. Zij willen bijvoorbeeld een traplift aanbrengen of het bad laten vervangen door een douche.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl