NOS Voetbal

'UEFA moet nu kleur bekennen'

  • AFP
    Michel Platini bij het FIFA-congres in Zürich
  • EPA
    Sepp Blatter en Michel Platini na de herverkiezing van de Zwitser
  • EPA
    Felicitaties van FIFA secretaris-generaal Jerôme Valcke voor Sepp Blatter
  • AFP
    De voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond (CAN) Issa Hayatou feliciteert Sepp Blatter
  • EPA
    Een omhelzing voor Sepp Blatter
  • EPA
    UEFA-voorzitter Michel Platini en FIFA-voorzitter Sepp Blatter

Gisteren kreeg Sepp Blatter zijn begeerde vijfde termijn als FIFA-voorzitter. De gewoonste zaak van de wereld voor de 79-jarige Zwitser, die pleitte voor eenheid en rust. Maar de storm die de afgelopen week woedde binnen de FIFA gaat voorlopig niet liggen.

"Van Blatter hoef je niets te verwachten. Nu is de UEFA aan zet", weet NOS-commentator Arno Vermeulen. "Terwijl de FIFA in brand staat door alle corruptie-verhalen, heeft Blatter geen enkele belofte gedaan. Hij doet of zijn neus bloedt, pleit voor evolutie in plaats van revolutie. Business as usual."

Blatter vierde de overwinning alsof hij net het winnende doelpunt in de WK-finale had binnengeschoten...

"Hij heeft nog een half uur in de congreszaal high fives lopen geven en selfies lopen maken. Voor ons is dat pijnlijk om te zien, maar voor veel Afrikaanse en Aziatische leden was zijn herverkiezing gewoon goed nieuws.

Ook Michel Platini, door velen gezien als zijn gezworen vijand, deed aan het feest mee. Het is een grote toneelvoorstelling. Platini weet dat hij Blatter in de toekomst nog nodig kan hebben. En er zijn er ook altijd veel die denken: ik gok op het winnende paard."

Dat klinkt niet hoopgevend?

"Vier jaar geleden werd Blatter nog herkozen omdat hij wel ingrijpende hervormingen aankondigde, zoals de instelling van een ethische commissie. Toen die commissie besloot om het rapport-Garcia niet openbaar te maken, bleek de waarde van die club: een wassen neus.

De tweede grote belofte die Blatter vier jaar terug deed: het zou zijn laatste termijn als FIFA-president zijn. We weten hoe dat is afgelopen.

Blatter wordt gesteund door de rest van de wereld. Hij voelt helemaal geen noodzaak om schoon schip te maken. De man is 79, zit al sinds 1980 in de top van de FIFA, sinds 1998 als voorzitter; waarom zou hij nu veranderen?"

Dus het wordt nog vier jaar aanmodderen?

"Dat hoeft niet. De sleutel ligt nu bij de grote Europese landen. Vooraf werden natuurlijk al behoorlijke salvo's afgevuurd op de positie van Blatter. UEFA-voorzitter Michel Platini liet zich niet onbetuigd. Engeland zal waarschijnlijk het voortouw nemen, voor hen is de maat al lang vol.

Er wordt ongetwijfeld nu overleg gevoerd tussen de grote Europese landen. Komende week zullen ze rond de Champions League-finale spijkers met koppen moeten slaan. Een boycot van het WK in Rusland, zoals de Engelse FA heeft voorgesteld.

Zonder wereldkampioen Duitsland en de andere grote Europese landen is zo'n WK bij voorbaat gedevalueerd. Onder druk wordt alles vloeibaar, maar de vraag is of een boycot voldoende is."

Is het realistisch dat de Europese landen zich afscheiden?

"KNVB-voorzitter Bert van Oostveen noemde afscheiding van de UEFA-landen een hele interessante gedachte. Dat zegt wel iets. Er wordt over nagedacht en waarom zou het niet kunnen?

De UEFA is de enige voetbalorganisatie in de wereld die niet afhankelijk is van de FIFA. Met de Champions League - en in mindere mate de Europa League - beschikt UEFA over de grootste en meest lucratieve internationale competitie ter wereld. De FIFA heeft alleen het WK.

In dat licht zijn de veranderingen rond het EK interessant. In 2020 wordt dat toernooi groter en wordt er in verschillende steden in Europa gevoetbald. Dat zou zomaar eens een format kunnen zijn, dat om de twee jaar herhaald zou kunnen worden.

Platini sprak zelfs al eens over de optie om andere landen op uitnodiging deel te laten nemen. Stel je voor: alle grote Europese voetballanden met Argentinië, Brazilië, Mexico en de Verenigde Staten. Dan kom je al heel dicht bij een WK."

En nu?

"Als de Europese landen samen optrekken, dan is alles mogelijk. Maar het wordt niet eenvoudig om iedereen op een lijn te krijgen. Spanje en Frankrijk, om er twee te noemen, hebben vermoedelijk gewoon op Blatter gestemd.

Er zijn twee scenario's: óf de UEFA pakt door en stapt misschien wel uit de FIFA, óf we houden nog vier jaar onze mond en hopen op de FBI."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl