Dafne Schippers bij de FBK Games in Hengelo
NOS Sport

Zeven atleten jagen in Götzis op olympische limiet

Wordt de prestigieuze meerkamp in Götzis voorlopig het laatste kunstje van Dafne Schippers en gaat ze zich daarna volledig richten op de sprintnummers? Het is niet de enige vraag die de Nederlandse atletiek dit weekend bezighoudt in het kleine Oostenrijkse dorp. Vraag is vooral hoeveel Nederlandse meerkampers zich dit weekend weten te verzekeren van een ticket voor het wereldkampioenschap in Peking. De WK-limiet is belangrijk, want deelname aan het wereldkampioenschap garandeert ook een olympisch ticket.

Nederlandse deelname

Naast Dafne Schippers starten nog drie Nederlandse vrouwen: Nadine Broersen, Anouk Vetter en Nadine Visser. "Natuurlijk gaat de aandacht van de internationale pers uit naar Dafne Schippers door haar succes op de sprint", stelt NOS-commentator Léon Haan. "Maar we moeten niet vergeten dat Nadine Broersen ook wereldtop is op de meerkamp. Ons land heeft eigenlijk twee toppers. Broersen werd tenslotte vorig jaar tweede op het Europees kampioenschap en was al wereldkampioene indoor."

Mannen

In Götzis komen drie Nederlandse mannen aan de start bij de tienkamp: Eelco Sintnicolaas, Ingmar Vos en Pieter Braun. Haan verwacht veel van Sintnicolaas. "Hij is in topvorm en heeft onlangs zijn persoonlijk record op de 100 meter verbeterd. Ook op de andere onderdelen liet hij in Lisse en Hengelo zien dat het momenteel wel goed zit", aldus Haan.

Pelle Rietveld haakte in de aanloop naar het befaamde meerkampgala af. De Zoetermeerse atleet mist de vorm om zich te mengen met de wereldtop. Rietveld sukkelde in de aanloop naar het buitenseizoen met blessures: eerst de enkel, daarna de kuit. Rietveld eindige vorig jaar nog als vijfde met een puntentotaal van 8.204 punten.

Afmelding Eaton

Internationaal waren de ogen gericht op Ashton Eaton. De Amerikaan wilde in Götzis een aanval doen op zijn eigen wereldrecord van 9.039 punten. Afgelopen weekend nam de Amerikaan nog deel aan de FBK Games in Hengelo ter voorbereiding op het evenement in Oostenrijk.

Eaton meldde zich zaterdagochtend op het laatste moment af; hij heeft last van een rugblessure.

Ashton Eaton geeft publiek uitleg over zijn blessure

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl