Michel Mulder aan de start bij de NK inline-skaten in 2014
NOS Sport

Topskeeleraars willen overdekte baan

Het stilleggen van de NK inline-skaten in Purmerend is voor de topskeeleraars Manon Kamminga en Michel Mulder reden om vurig te pleiten voor de bouw van een overdekte wedstrijdbaan. De twee zouden vrijdagavond in actie komen op de 300 meter, maar hevige regenval zorgde voor nat asfalt. Té nat, vond de jury, die besloot de wedstrijd uit te stellen tot zaterdagochtend.

“Welkom bij het skeeleren”, reageert Mulder. Hij is het inmiddels gewend dat wedstrijden hinder ondervinden van het weer. “We hebben alleen maar buitenbanen in Nederland. Het wordt tijd dat we een overdekte baan krijgen.”

Er is hoop dat die er ook daadwerkelijk gaat komen. “Ze zijn er in Heerenveen mee bezig", weet de Zwollenaar. "Volgens mij moet alleen de provincie er nog iets bij doen. Maar als ik vandaag zo zie, dan zeg ik: opschieten ermee!”

Buienradar

De afhankelijkheid van het weer is verre van ideaal voor sporters, vindt ook Kamminga. “Je kan het op buienradar van tevoren wel bekijken en je er een beetje op voorbereiden. Maar je weet nooit wat de jury beslist.”

De keuze om de vrijdagavondwedstrijd in Purmerend af te gelasten was volgens Mulder de juiste. “Zo’n 300 meter is met deze weersomstandigheden niet te doen. Gevaarlijk, oneerlijke competitie.”

Het pleidooi voor een overdekte baan komt niet uit het niets. De skeeleraars willen met moderne banen de aansluiting met de wereldtop proberen te vinden. “Zo zijn we ook al langer bezig een baan te krijgen met Vesmaco-coating", vertelt Mulder. Op die zachtere baan kunnen hogere snelheden worden gehaald. "Die is er nu in Heerde."

"Het ideaalplaatje - en volgens mij zijn ze daarmee bezig in Heerenveen - is een overdekte baan mét een Vesmaco-coating. Dan ben ik er niet meer vanaf te slaan en kunnen we daar elk jaar een NK houden. Dan zitten we goed.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl