Winkelend publiek in de woonboulevard van Waalwijk
NOS Nieuws

Opvallende omzetstijging woonwinkels

Woonwinkels profiteren van de aantrekkende economie. In de eerste maanden van dit jaar steeg de omzet met 13,5 procent. Keukenwinkels boekten zelfs een omzetstijging van bijna 20 procent.

Ook woninginrichters, meubel- en slaapspeciaalzaken deden goede zaken, blijkt uit de nieuwste cijfers van brancheorganisatie InRetail. "Het is een geweldige opsteker voor de woondetailhandel", zegt voorzitter Jan Meerman van InRetail. "Na jaren van daling is dit de ommekeer. De branche worstelt zich uit een diep dal omhoog."

Btw nu verhogen naar 21 procent is heel onverstandig

Jan Meerman, voorzitter van InRetail

Huizenmarkt

Belangrijk voor het herstel is het aantrekken van de huizenmarkt. "Verhuizingen leiden tot bestedingen in woonwinkels. De afgelopen maanden werden duidelijk meer nieuwbouw- en bestaande koopwoningen verkocht." Alleen al in april wisselden volgens het kadaster 18 procent meer huizen van eigenaar dan een jaar eerder.

Ook de tijdelijke btw-verlaging van 21 naar 6 procent voor arbeidskosten bij renovatie en verbouwingen helpt de sector. Het kabinet wil op 1 juli het btw-tarief echter weer verhogen naar het 'normale' tarief van 21 procent, maar Meerman is daar fel op tegen.

"Het zou echt heel onverstandig zijn als het kabinet dat voornemen doorzet. Wat deze markt nu nodig heeft, is rust. Als de werkzaamheden opeens weer 15 procent duurder worden, is dat funest. Dan wordt de consument weer afgeschrikt."

Failliet

Het herstel komt na jaren van grote malaise in de sector. Uit faillissementscijfers van Binq Media blijkt dat sinds 2008, toen de economische crisis begon, zeker 600 woonwinkels (inclusief bijvoorbeeld verlichting, vloerbedekking, gordijnen) de deuren hebben moeten sluiten.

Volgens marktonderzoeker Locatus is het aantal woonwinkels tussen 2008 en 2014 gedaald van 9490 naar 8555. Maar daar zitten ook winkels bij die vrijwillig de deur dicht hebben gedaan, bijvoorbeeld omdat de eigenaar geen opvolger kon vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl