Steven Kruijswijk in de Giro in zijn bergtrui
NOS Wielrennen

Kruijswijk verlegt focus naar toptien

"Zware en slopende etappe geweest", twitterde Steven Kruijswijk na de negentiende etappe van de Giro. De kopman van Lotto-Jumbo liet zich andermaal van zijn beste kant zien en finishte als vijfde in de pittige - door Fabio Aru gewonnen - bergrit naar Cervinia. Hij kon echter niet voorkomen dat de bergtrui zaterdag niet meer om zijn schouders hangt, maar bij Giovanni Visconti terecht is gekomen.

"Het was een lange dag met heel veel hoogtemeters", kijkt de bijna 28-jarige Kruijswijk terug. "Ik probeerde opnieuw met de besten omhoog te rijden en hoopte onderweg nog wat puntjes te sprokkelen voor het bergklassement. Dat lukte helaas niet."

Kruijswijk koos eieren voor zijn geld en verlegde zijn focus van het verdedigen van de bergtrui naar het consolideren van zijn toptienklassering. Daarin slaagde hij wel, hoewel Ryder Hesjedal hem passeerde en naar de negende plaats verwees. "Ik wil sowieso in de toptien van het algemeen klassement eindigen. Ik ga daarom zaterdag niet aanvallen op de Cima Coppi, maar me gedeisd houden en weer proberen bergop de besten te volgen."

Twee gedachten

"Het is een beetje hinken op twee gedachten", geeft ploegleider Frans Maassen toe. "Aan de ene kant wil je graag de bergtrui winnen en daarnaast probeer je natuurlijk zo hoog mogelijk te eindigen in het klassement. De bergtrui is hij helaas kwijt. Het lukt niet meer om aan te vallen, omdat ze hem geen ruimte meer geven. Maar hij kan die bergtrui nog wel winnen, hoor."

"Hij kan ook nog opschuiven in het algemeen klassement", meent Maassen. "We zijn heel trots op Steven. Als hij de toptien gaat halen, heeft hij dat helemaal zelf afgedwongen. Eerst met aanvallend rijden en daarna blijkt dat hij ook kan wachten en bergop bij de besten hoort."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl