Sepp Blatter en Ali Bin al Hussein op een persconferentie in 2014
NOS Voetbal

Blatter in eerste ronde al dicht bij herverkiezing

De strijd om het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA wordt beslist in een tweede stemronde. Zittend voorzitter Sepp Blatter noch zijn uitdager prins Ali Bin Al-Hussein slaagde erin de vereiste tweederde meerderheid van de 209 stemgerechtigde leden bij het FIFA-congres in Zürich achter zich te krijgen.

De 79-jarige Zwitserse voorzitter ontving 133 stemmen. Zijn uitdager prins Ali Bin Al-Hussein kreeg de steun van 73 leden, wat voldoende was om een tweede stemronde af te dwingen. Drie stemmen zijn ongeldig verklaard.

In de tweede stemronde, die meteen na de eerste wordt voltrokken, is een gewone meerderheid (105 stemmen) noodzakelijk.

In 1974 voor het laatst

Het is voor het eerst sinds 1974 dat een tweede stemronde nodig is om een voorzitter van de FIFA aan te wijzen. In dat jaar nam de Braziliaan João Havelange de macht over van de Engelsman Stanley Rous. In de 24 jaar waarin Havelange het ambt bekleedde, werd zijn positie nooit uitgedaagd.

Alleen bij zijn allereerste verkiezing in 1998 slaagde Blatter er evenmin in om een tweederde meerderheid van de leden achter zich te krijgen in de eerste stemronde. De andere kandidaat, toenmalig UEFA-president Lennart Johansson, had op basis van zijn tachtig stemmen recht op een tweede stemronde. De Zweed trok zich echter terug.

Van Praag krijgt gelijk

Tot vandaag leek de herverkiezing van Blatter, die kon rekenen op de steun van de meeste Aziatische en Afrikaanse landen, een formaliteit. De wereldvoetbalbond lag de afgelopen dagen echter onder vuur van de Zwitserse politie en de Amerikaanse federale recherche.

KNVB-voorzitter Michael van Praag hoopte, evenals veel West-Europese bonden, dat de onrust een verandering in het leiderschap teweeg zou brengen.

"Het wordt echt heel spannend en het staat echt niet vast dat Sepp Blatter gaat winnen. Dat gevoel is alleen maar sterker geworden bij me,'' zei Van Praag toen hij vanochtend aankwam bij de congreshal.

Uitslag FIFA-verkiezing: een tweede stemronde is nodig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl