File op de A15
NOS NieuwsAangepast

Regen leidt tot drukste vrijdagavondspits van het jaar

Met bijna 350 kilometer file was het de drukste vrijdagavondspits van het jaar, meldt de VerkeersInformatieDienst. De piek was om 17.38 uur toen er 343 kilometer file op de Nederlandse wegen stond.

Oorzaak van de opstoppingen was vooral het regenachtige weer in combinatie met ongelukken en auto's met pech. De verkeersellende was het grootst tussen Amsterdam en Amersfoort beide kanten op en op de A12 bij Utrecht en bij Arnhem.

Volgens Dennis Mooij van de ANWB was het bij Amsterdam vooral zo druk door het concert van de Toppers in de Amsterdam Arena en het optreden van Ariana Grande in Ziggo Dome.

Zestigste verjaardag

Toch was het niet de drukste avondspits van dit jaar. Die was tot nu toe op donderdag 29 januari. Toen leidden hagelbuien tot 400 kilometer file.

Juist vandaag vierde de Nederlandse file zijn zestigste verjaardag. Op 29 mei 1955 kwamen op de rotonde bij Oudenrijn bij Utrecht twee grote verkeersstromen samen: dagjesmensen uit de Randstad die op de Veluwe van de voorzomer wilden genieten en toeristen uit Duitsland die op weg waren naar de Bollenstreek en het strand. Dat leidde tot een erg ongewoon fenomeen: de eerste file van Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl