Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere
NOS Nieuws

Jorritsma wil landelijke aanpak van haatpredikers

Burgemeester Jorritsma roept op de problematiek rond radicale predikers op nationaal en zelfs misschien op Europees niveau aan te pakken. "Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden rond dit thema dienen een prominentere plek te krijgen op de landelijke agenda", schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad.

In Almere is een driedaagse benefietconferentie aan de gang waarbij enkele "onverdraagzame, salafistische predikers" spreken. De gemeenteraad wilde die bijeenkomst verbieden maar daar is volgens Jorritsma is er geen juridische grond voor omdat er geen ernstige verstoring van de openbare wordt verwacht.

Antisemitisch

Ook kan het visum van een van de sprekers, Esam Alowed, niet worden ingetrokken, zegt Jorritsma, omdat hij al in ons land is en in Duitsland een visum voor Nederland heeft gekregen. Alowed wordt als antisemitisch beschouwd.

"Ik kan dan ook, hoezeer ik de situatie ernstig betreur, de sprekers niet tegenhouden", schrijft Jorritsma. Wel belooft ze de bijeenkomst scherp in de gaten te laten houden door de politie. Tegen strafbare uitingen zal worden opgetreden door het Openbaar Ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl